Горња Јошаница 1992 : Муслимански екстремисти силовали, мучили па масакрирали жене и децу

19. децембра, навршило се 25 година од некажњеног злочина муслиманских екстремиста у селу Горња Јошаница код Фоче. Тог дана је на свиреп на...

19. децембра, навршило се 25 година од некажњеног злочина муслиманских екстремиста у селу Горња Јошаница код Фоче. Тог дана је на свиреп начин убијено 56 мештана српске националности, међу којима 21 жена и троје деце. 


Када је реч о православном празнику Светог Николе, у нашем народу се још одавно одомаћио израз да пола народа прославља овог свеца, док друга половина иде у госте. Несумњиво, овај празник представља један од највећих и највеселијих датума у години. 

Међутим, за мештане Горње Јошанице као и целог Подриња, 19. децембар је симбол страдања српског народа. Фочаци се сваке године на овај дан, са болом и тугом присећају стравичног масакра који су починили муслимански војници из Горажда, Фоче и Вишеграда. Екстремисти под командом Заима Имамовића, су за сат времена масакрирали 56 ненаоружаних мештана Горње Јошанице а нису имали милости чак ни према деци. Најмлађе жртве овог масакра били су двогодишња Данка Тановић, седмогодишњи Дражен Вишњић и његова десетогодишња сестра Драгана Вишњић.

Мештани су тога дана прослављали Светог Николу и село је било пуно гостију. Међутим, у рану зору на хиљаде наоружаних муслиманских војника напало је ово небрањено село са намером да силују, запале, и убију. Уз повике "Алаху Егбер", екстремисти су започели свој крвави пир.

Ишли су од куће до куће и убијали све живо што би затекли. Укључујући чак и животиње. Жртве су убијене у највећем броју случајева хладним оружјем, ножевима, секирама и маљевима. Пре смрти, жртве су мучене на најсвирепије начине. Неколико жена и девојака је везано за дрво након чега су их муслимански екстремисти силовали па убили. Према изјави преживелог сведока, Анђелка Грујичича, сестре Вишњићке су биле свезане за храстић, где су их муслимански војници силовали а потпм им одсекли прсте. Покојном Влатку Вишњићу су моторном тестером одсекли главу, пред сестрама и мајком. 

"Дошла сам код мојих на славу уочи Никољдана. Рано ујутро нас је пробула пуцњава. Било је страшно. Чуо се лелек и запомагање, злочинци су трчали око кућа, упадали у њих и убијали домаћине око славске трпезе или још уснулу чељад. Црни дим се био надвио над село. Нас неколико је успјело да побјегне и спаси голи живот. Нажалост, погинули су ми отац Томо, тетка Гоја и ђед Раде", испричала је Душанка Лаловић, сведок овог масакра која је само пуком срећом успела да преживи. Тада је имала 17 година а у овом нападу је изгубила велики број рођака и пријатеља. 

"Примио сам у болницу у Фочи у мртвачницу тијела настрадалих. Извршени су прегледи у којима је утврђено да су жртвама одсијецали нос, уши, клали су их пробијањем ножа кроз гркљан а онда убадали у трбух да би се несрећник што више патио. Разбијали су Србима чело, руке и ноге, ножевима каишали кожу од члнка па нагоре", испричао је медицински радник Славко Ђорђевић.

Најмлађа жртва овог масакра била је девојчица Данка Тановић, која је имала само две године. Муслимански екстремисти су из непознатих разлога насилно повели малу Данку, младу жену Олгу Вишњић и старицу Стојку Вишњић у правцу Горажда. Близу оближње шуме су се иживљавали над њима а потом их свирепо убили. Према изјавама сведока, двогодишњу Данку су ударали више пута каменом у главу. 

 Муслимански екстремисти су заробили седмогодишњег Дражена Вишњића и пуцали му у главу. Дечак је истог трена издахнуо. Пронађен је у загрљају свога оца који је такође свирепо убијен. Два метра поред,  лежало је и беживотно тело Драженове сестре Драгане, која је имала само 10 година. Драгана је злостављана, мучена и масакрирана. Њено тело је било непрепознатљиво од бројних рана и повреда које су јој задали муслимански војници.

 Овај напад на Јошаницу је пажљиво планиран у муслиманским одборима у Горажду средином децембра 1992. Међу организаторима су били:

Хаџо Ефендић, предсједник Ратног предсједништва и општине Горажде, члан странке СДА,
Заим Имамовић, комадант 808. бригаде муслиманске Армије БиХ из Горажда,
Ахмет Сејдић, комадант 1. вишеградске бригаде у Вишеграду,
Хоџић Шефко, припадник полиције у Горажду,
Рашчић Ријад из Горажда, члан муслиманског Ратног председништва у Горажду,
Меркез Ибро, начелник полиције у Горажду,
Педа, комадант рогатичке бригаде муслиманске Армије БиХ,
Ферид Буљбашић, комадант источно-босанске оперативне групе муслиманске Армије БиХ,

Донета је одлука да нико не сме од Срба преживети, чак ни мала деца.

Асим Хајдаревић из горажданског села Коловарица, о злочину и његовој припреми је рекао следеће:

- "Мој командир чете је био Асо Хусић из села Садбе, општина Горажде. Дана 17. децембра 1992. срео ме је Хусо Хусић у Садби и рекао ми: да се сјутра јавим пред школу, идемо у једну акцију. Тако сам 18. децембра око 18 часова био пред школом у Садби. Наша (муслиманска) војска се постројила, а смотру је извршио Заим Имамовић у присуству Хаџе Ефендића, предсједника општине Горажде. Хаџо нам је одржао краћи говор у коме је рекао да муслимански народ води Свети рат (Џихад) и да ми, пошто смо на Алаховом путу, најмање што можемо да урадимо је да дамо свој живот на том путу. Реко нам је да више ни један Србин за муслимане не може бити добар.

После говора Хаџе Ефендића говорио нам је командант Заим Имамовић који је рекао да се нас 600 спрема да нападне десет села у Јошаници у којима су Срби. Имамовић је рекао да је наш задатак да села попалимо, а све у њима што нађемо да побијемо, не смије остати жива ни мачка. Он је одредио да командант ове акције буде Расим Корјенић, пошто је из Јошанице и одлично познаје терен. Поред Расима, из Фоче су учествовали Мустафа Мусић, Селим Муслић, Ешеф Корјенић, Салко Бочак, као и други муслимани из Фоче и Јошанице којима не знам имена".

Према речима сведока, муслимански војници су након извршеног покоља, у одласку певали, играли и веселили се као да иду са неке свадбе а не са места злочина.

Током муслиманске агресије (1992-1995), на подручју села Горња Јошаница погинуло је укупно 73 мештана, док је на подручју целе општине Фоча страдало 648 лица српске националности. Током рата, на подручју фочанске регије укупно је убијено 39 деце српске националности. За злочине над српским цивилима до данас нико није одговарао.

Извор:     портал "Злочини над Србима"

КОМЕНТАРИ


Име

Битка на Кошарама,1,Бомбардовање 1999,5,Давид Драгичевић,1,Занимљивости,58,Злочин "Олуја",3,Злочини,59,Издвајамо,5,Интервју,1,Историја Српске Босне,77,Космет 1998-1999,1,Новости,11,Одбрамбено-Отаџбински рат 1992-1995,29,Остало,106,Православље,17,Православна браћа,2,Република Српска (БиХ),26,РС Крајина,12,Скендербег,2,Србија,9,Србија и Грчка,2,Србија и Русија,1,Сребреница ЛАЖ која траје,15,Српска историја,163,Српски језик,25,Усташки злочини,1,Црна Гора,3,English,3,
ltr
item
СРБСТВО ꒌ: Горња Јошаница 1992 : Муслимански екстремисти силовали, мучили па масакрирали жене и децу
Горња Јошаница 1992 : Муслимански екстремисти силовали, мучили па масакрирали жене и децу
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9HP0-78b6ltKn6kTAwTrFxVHZW6Mc5Fu8DTMMXFDV1Vkb8DUkFh8AVyBEwfgxTz7s7_G-RiF0ZWGYC9MVSVw5DmF2LjxwC8XI6-AmSB9v5QZsskEC_aJTez4iM-aQuwUEVY2JV8QlLR3I/s640/foca.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9HP0-78b6ltKn6kTAwTrFxVHZW6Mc5Fu8DTMMXFDV1Vkb8DUkFh8AVyBEwfgxTz7s7_G-RiF0ZWGYC9MVSVw5DmF2LjxwC8XI6-AmSB9v5QZsskEC_aJTez4iM-aQuwUEVY2JV8QlLR3I/s72-c/foca.jpg
СРБСТВО ꒌ
http://srpska-bosna.blogspot.com/2018/01/1992.html
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/2018/01/1992.html
true
5778207747254231822
UTF-8
Учитани су сви чланци Није пронађен ниједан пост ПРИКАЖИ СВЕ Прочитај више Одговори Откажи Обриши Од Почетна СТРАНИЦЕ ЧЛАНАКА Погледај све ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ ОЗНАКА АРХИВА ТРАЖИ СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан пост са Вшим захтевом Назад на Почетну Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сад пре 1 минуте $$1$$ minutes ago пре 1 сата $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago пре више од 5 седмица Пратилаца Прати THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy