У Албанији више од 30.000 Срба

Са Павлом Брајовићем председником српско – црногорског удружења “Морача – Розафа“  из Скадра у Албанији. Срби у Албанији аутохтон народ....

Са Павлом Брајовићем председником српско – црногорског удружења “Морача – Розафа“  из Скадра у Албанији.

Срби у Албанији аутохтон народ.  –  Краљ Зогу укинуо школе на српском језику још 1934. године  а Енвер Хоџа 1967. забранио сваки вид верских активности. – Српска национална мањина у Албанији добила статус националне мањине тек 2006. године. – Још увек без својих школа .-  Срби траже конзулат у Скадру

Крајем задње недеље децембра 2015. године гост на обележавању 71 године јединог српског листа на Косову и Метохији, “Јединства“ у Косовској Митровици, били су председник српско – црногорског удружења “Морача – Розафа“ из Скадра у Албанији Павло Јакоја Брајовић и члан Управног одбора овог удружења Гано Мучменај.

Искористили смо прилику да разговарамо са председником Брајовићем о данашњем положају Срба у Албанији и свему ономе, у каквим се друштвено – економским условима налази српска национална мањина у овој земљи.

-Према подацима српско – црногорског удружења “Морача – Розафа“ у Албанији данас живи 30.000 Срба који су аутохтон народ у овој земљи. Срби углавном живе у Скадру и око овог града на северозападу Алабније и то у више од 20 села. Такође, Срби живе у окрузима Тирана, Драч, Либражд, Лежа и другим деловима централне Албаније. Срби у Албанији дуго, деценијама, нису имали никаква права а нису регистровани ни као национална мањина. Још је краљ Зогу декретом1934 . године укинуо на десетине српских школа у Албанији и шест српских школа у Скадру а Енвер Хоџа је у својој диктатури забранио сваки вид верских активности 1967. године тако да су Срби буквално, као и друге мањине у овој земљи, били принуђени на дуготрајну асимилацију – прича председник српско – црногорског удружења “Морача – Розафа“ из Скадра Павло Јакоја Брајовић.Искористили смо прилику да разговарамо са председником Брајовићем о данашњем положају Срба у Албанији и свему ономе, у каквим се друштвено – економским условима налази српска национална мањина у овој земљи.

Он подсећа, да је ово удржење формирано пре две и по деценије као културна организација а све у циљу сачувања српског свеукупног идентитета.

-Након доласка демократије у Алабнији, после смрти Енвера Хоџе 1985. године, наше удружење је прерасло у једно шире удружење са већим овлашћењима у раду и ширењу и заштити срспког идентитета у Албанији. Са новом демократијом у Албанији Срби су тек 2006. године добили статус националне мањине што је је био један велики искорак у добијању елементарних људског права за нас. Албанска влада је 2004. године формирала Државни комитет за мањине у којем је и један представник Срба. Наше удружење помаже држава Србија, Митрополија Црногорско – приморска и држава Црна Гора . Захваљујући тој помоћи ми смо у задњих десет година изшколовали на српском језику у допунској настави више од 700 наше деце и омладинаца. За сада, још увек, нема ни основних ни средњих школа на српском језику. На државном универзитету у Тирани постоји катедра за славистику где се изучава српски језик и на коме је тренутно 40 студената – прецизира Брајовић.

У задњој деценији удружење “Морача – Розафа“је у Скадру и околини одржало више од 150 разних културних активности као и десетак промоција књига српских писаца. – На тај начин ми чувамо српску културу, духовност, језик, обичаје, традицију, историју и све оно што сачињава српски идентитет. То је и доказ да се нисмо тотално асимиловали. У Скадру и околини редовно одржавамо и верске активности а редовно се окупљамо у јединој живој српској саборној цркви Свете Богородице, из 1869. године, у селу Враке. Албанска власт данас не смета да ми обављамо наше активности као национална мањина али нам не помаже ни у чему – наводи Брајовић.

Све активности српске националне мањине у Албанији сви раде волунтерски без икаквих примања а Срби очекују да у Скадру буде отворен српски културни центар у коме би неколико људи радило као професионалци са сталним радом.

-Добро би било да Србија у Скадру отвори конзулат због највеће концетрације Срба у овом делу Албаније. Он би нам био од великог значаја за свеукупни рад и афирмацију српске мањине на свим аспектима друштвеног, верског и сваког другог живота и рада – каже Брајовић.

Српскоцрногорско удружење “Морача – Розафа“ укључено је око одржавања и заштите српских гробља у Скадру где је само за ослобођење Скадра 1912. године погинуло више од 8.000 српских војника а ту је и гробље на коме је сахрањено и 153 српска војника 1916. године приликом повлачења преко Албаније.

-И поред тога што смо добили статус националне мањине и изашли из периода тоталне асимилације ипак, Срби у Албанији имају још много нерешених проблема као што су : непостојање српских школа и општег образовања на српском језику, немогућност употребе симбола, непостојање медија на српском језику, административне препреке за враћање насилно асимилованих српских имена и презимена, као и топонима градова и бројних села, затим непостојање сардање између Албаније и Србије према културно историјској баштини српског народа у Албанији…. – набраја Брајовић.

Име

Битка на Кошарама,1,Бомбардовање 1999,5,Давид Драгичевић,1,Занимљивости,58,Злочин "Олуја",3,Злочини,59,Издвајамо,5,Интервју,1,Историја Српске Босне,77,Космет 1998-1999,1,Новости,11,Одбрамбено-Отаџбински рат 1992-1995,29,Остало,106,Православље,17,Православна браћа,2,Република Српска (БиХ),26,РС Крајина,12,Скендербег,2,Србија,9,Србија и Грчка,2,Србија и Русија,1,Сребреница ЛАЖ која траје,15,Српска историја,163,Српски језик,25,Усташки злочини,1,Црна Гора,3,English,3,
ltr
item
СРБСТВО ꒌ: У Албанији више од 30.000 Срба
У Албанији више од 30.000 Срба
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-zaqqqtlfNcCWG2pJpYPjha-LQU-hIPBzb7_fHkKETTABj94HDrQAQuOQCu5kBYChWpP4fyyHn_2K9OS0cIJ4Ril5vCcVtb7HJC3syxt_DZkgtYBSF5Avi8XbFsPjJLr9TNqcnxngSTMK/s640/skadar-1+%25281%2529.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-zaqqqtlfNcCWG2pJpYPjha-LQU-hIPBzb7_fHkKETTABj94HDrQAQuOQCu5kBYChWpP4fyyHn_2K9OS0cIJ4Ril5vCcVtb7HJC3syxt_DZkgtYBSF5Avi8XbFsPjJLr9TNqcnxngSTMK/s72-c/skadar-1+%25281%2529.jpg
СРБСТВО ꒌ
http://srpska-bosna.blogspot.com/2016/08/30000.html
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/2016/08/30000.html
true
5778207747254231822
UTF-8
Учитани су сви чланци Није пронађен ниједан пост ПРИКАЖИ СВЕ Прочитај више Одговори Откажи Обриши Од Почетна СТРАНИЦЕ ЧЛАНАКА Погледај све ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ ОЗНАКА АРХИВА ТРАЖИ СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан пост са Вшим захтевом Назад на Почетну Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сад пре 1 минуте $$1$$ minutes ago пре 1 сата $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago пре више од 5 седмица Пратилаца Прати THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy