Бан Нинослав каже да у Босни живе СРБИ!!

Најстарији домаћи извор који говори о идентитету босанског становништва у средњем вијеку, и то још док се босанска држава није проширил...


Најстарији домаћи извор који говори о идентитету босанског становништва у средњем вијеку, и то још док се босанска држава није проширила на Хум и Јужни Далмацију, а на Запад се није простирала даље од  изворишта ријеке Сане, јесу повеље бана Матије Нинослава (1232-1250).  Наиме у три банове повеље, писане 1234, 1240 и 1249, као његови поданици спомињу се Срби.
Ове су повеље уговори између босанског бана и Дубровника, а тичу се слободе трговања дубровачких трговаца по босанској држави. Дијелови текста банових повеља по којима видимо да Нинослав своје поданике сматра Србима у преводу на савремени српски језик гласе овако:
„Ако тужи Србин Влаха да се парничи пред кнезом; ако тужи Влах Србина да се парничи пред баном“.
Из овога се види да бан одговара за своје поданике Србе, и да ако неко од њих скриви нешто дубровачком трговцу мора и да одговара пред њим. Дубровчане назива Власима, што је назив којим су у то доба називани  становници романског поријекла у српској близини. Исто тако Дубровчани су у својим латинским повељама име Србин преводили као „Sclavus“.
Дубровчани у повељама других српских владара
Прије ових повеља бана Нинослава, Стефан Немањић у вријеме док је још био велики жупан, у једној својој повељи упућеној Дубровчанима њих назива Власима а своје поданике Србима: „са не емле Срблин Влаха без суда“, а у дубровачкој латинској повељи тај дио гласи „Ut Sclavus non apprehendat Raguseum sine iudicio“ (Влах=Raguseus).
Треба имати на уму да је Хум тада био под Немањићима, па је тако ова повеље Стефана Немањића и извор за етнички идентитет Хумљана у првој половини XIII вијека. У вријеме Немањића поред назива Хумљани за народ, чији корјен није етнички него регионални, у Хуму у то доба живе Срби и Власи. Ти Власи су могли бити сточари или трговци романског, илирског или неког другог етничког поријекла, као и србизовани старосједиоци или Срби који су се професионално бавили сточарством.
Слични односи између Дубровника и Срба били су и за вријеме цара Душана, па тако у једној својој хрисовуљи Дубровчанима Силног пише:
“И кад тужи Латин Србина да да Латин Србину половину свједока Латина а половину Срба, такође и Србин кад тужи Латина да му даје сведоке половину Срба а половину латина”.
Влах је у Душановој повељи замјењен са називом Латин, а од Душановог времена користи се тај назив за Романе и за римокатолике у Српском царству. Ово показује један континуитет у дипломатским односима српских држава средњег вијека са Дубровником.
Бан Нинослав узима име Стефан
Занимљиво је да бан Нинослав у својим повељама, владаре из куће Немањића назива рашким краљевима, што се може објаснити  тиме да своје поданике назива Србима.  Да је географски назив за Србе  источно од Дрине био у употреби у домаћим изворима чак и за вријеме развијене српске државе под Немњићима, свједочи и Душан док је још био краљ у својој хрисовуљи Хрусијском пиргу из 1345. године. У хрисовуљи се спомињу: „И сви свети Рашани…“ , што се наравно односи на српске светитеље из династије Немањића. Без обзира на то, у развијеном средњем вијеку у нашим земљама Срби се у владарским титулама домаћих повеља наводе под својим правим именом.
Нинослав је отишао  један корак даље па је узео владарско име „Стефан“, које је било уобичајено у династији Немањића.  Ако знамо да су каснији босански владари ширили своју територију на рачун Немањића, и да је на крају Твртко преузео „ксифтар царски родитеља својих, господе србске краљева и цара“, можемо закључити да је и у то вријеме биоло династичког ривалства између двије, како смо видјели, српске династије.
Закључак је јасан. Бан Нинослав становнике средњовјековне Босне у првој половини XIII вијека назива Србима. Његове повеље писане су на старом српскословенском језику и на ћирилици српске редакције. За Србе у Рашкој користи географски термин „Рашани“, као што ће се од XIV вијека за становнике централног дијела босанске државе, дакле саме географске Босне, по некад у изворима користити термин „Бошњани“.

Име

Битка на Кошарама,1,Бомбардовање 1999,5,Давид Драгичевић,1,Занимљивости,58,Злочин "Олуја",3,Злочини,59,Издвајамо,5,Интервју,1,Историја Српске Босне,77,Космет 1998-1999,1,Новости,11,Одбрамбено-Отаџбински рат 1992-1995,29,Остало,106,Православље,17,Православна браћа,2,Република Српска (БиХ),26,РС Крајина,12,Скендербег,2,Србија,9,Србија и Грчка,2,Србија и Русија,1,Сребреница ЛАЖ која траје,15,Српска историја,163,Српски језик,25,Усташки злочини,1,Црна Гора,3,English,3,
ltr
item
СРБСТВО ꒌ: Бан Нинослав каже да у Босни живе СРБИ!!
Бан Нинослав каже да у Босни живе СРБИ!!
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjcAF0ujRNPyBObh6u6NIU9kA40gbMjzSb9PpCh-pJUcAR-WrYqh3FF3213TePcUaGzOi5g2EHQMrR_kD07zKhzIzsluZC8KAI9KbFU4E-FMTZp-EMgPhdVayToxUGn2u1Zs-7JhuHVT41p/s400/Seal_of_Ban_Matej_Ninoslav%252C_1240.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjcAF0ujRNPyBObh6u6NIU9kA40gbMjzSb9PpCh-pJUcAR-WrYqh3FF3213TePcUaGzOi5g2EHQMrR_kD07zKhzIzsluZC8KAI9KbFU4E-FMTZp-EMgPhdVayToxUGn2u1Zs-7JhuHVT41p/s72-c/Seal_of_Ban_Matej_Ninoslav%252C_1240.jpg
СРБСТВО ꒌ
http://srpska-bosna.blogspot.com/2015/07/blog-post_15.html
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/2015/07/blog-post_15.html
true
5778207747254231822
UTF-8
Учитани су сви чланци Није пронађен ниједан пост ПРИКАЖИ СВЕ Прочитај више Одговори Откажи Обриши Од Почетна СТРАНИЦЕ ЧЛАНАКА Погледај све ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ ОЗНАКА АРХИВА ТРАЖИ СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан пост са Вшим захтевом Назад на Почетну Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сад пре 1 минуте $$1$$ minutes ago пре 1 сата $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago пре више од 5 седмица Пратилаца Прати THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy