ИТАЛИЈАНСКИ ПОЛИТИЧАРИ И ИСТОРИЧАРИ: Геноцид усташа и партизана над Србима и Италијанима (видео)

Овај    комплекс концентрационих логора, познат и под називом Госпићка група логора (Госпић, Јадовно, Паг), у који се са читавог прост...


Овај  комплекс концентрационих логора, познат и под називом Госпићка група логора (Госпић, Јадовно, Паг), у који се са читавог простора НДХ допремају Срби и Јевреји ради уништења, уз сарадњу државних, војних, полицијских, партијских органа, формиран је од стране државног органа – полицијске управе. То је био први организовани ликвидациони комплекс логора намењен искључиво за уништење читавих националних, верских, расних и етничких група Ови логори нису имали, као неки каснији, нити одредницу „радни“. Били су искључиво у функцији уништења. Они су формирани и обавили већи део своје функције и пре било каквог отпора „нелојалног“ популације, што је очигледна потврда намере да се униште одређене етничке или верске заједнице, што и представља битан елеменат из дефиниције геноцида.

Овај систем логора и стратишта, на самом почетку постојања НДХ, док још није било оружаног отпора, представља почетак планираног и спроведеног геноцида над српским народом и Холокауста Јевреја.
У казниону Окружног суда Госпић, коју ће претворити у логор, усташе су почеле да доводе похапшене Србе из Госпића и читаве Лике већ 11. априла 1941. Прилив похапшених и допремљених у Госпић током маја и јуна био је сваким даном све већи, а изградњом комплекса усташког логора Јадовно, транспорти са похапшени Србима, Јеврејима и „непоћудним“ Хрватима стизали су у Госпић из свих крајева Независне Државе Хрватске.
Свакодневно довођење великог броја људи на губилишта логора Јадовно почело је почетком јуна и трајало све до 21. августа 1941. године. Почетком јула концентрациони логор у Госпићу оспособљен је да дневно прихвати и до 1.000 заточеника. То потврђује и Налог Равнатељства за јавни ред и сигурност НДХ од 8. јула 1941, жупским редарственим РАВНАТЕЉСТВУ, да све „гркоисточњаке“ (Србе), па и оне који су прешли на католичку веру после 10. априла 1941. године, шаљу у Госпић на диспозицију Жупског редарственог дирекције у Госпићу. Директор усташког жандармерије НДХ Божидар Церовски издао је 23. јула 1941. окружницу свим великим жупама и усташком повјереништву за Босну и Херецеговину, којом наређује притварање Срба, Јевреја и комунистички настројених лица и њихово отпремање у концентрациони логор Госпић , ау другој захтева да се у року од 15 дана изврши попис свих Срба, као и оних који су некад били православне вере.
Јадовно је претеча јасеновачког система логора уништења, највећег на југословенским просторима. Ликвидација логора, због реокупације ИИ италијанске окупационе зоне, подразумевала је и ликвидацију заточеника. Због краткоће времена и интервенција окупационе власти, известан број заточеника није ликвидиран, већ је упућен у друге логоре, највише у Јасеновац, и они управо чине његове прве заточенике.
Партизани и усташе у Западној Босни 1942-1943.
Партизани и усташе у Западној Босни 1942-1943.
Др Ђуро Затезало документује, на основу истраживања, 40.123 уморених лица у овим логорима за четири месеца постојања. Скоро 95% жртава су Срби, близу 5% су Јевреји, и нешто мање од 0,3% се Хрвати и други антифашисти. Саставни део студије је и поименични списак са идентификационим подацима 10.502 жртве које је аутор успео идентификовати до 1990. године Срби чине 92%, од чега преко 10% су деца, преко 7% су Јевреји, међу којима је око 2% деце, нешто испод 0,8% су Хрвати и остали антифашисти. Међу уморено је и поименично наведено 72 свештеника Српске православне цркве (међу којима и 2 владике). Највећи број уморених бачен је у крашке јаме.
Истарско-далматински егзодус Протеривање етничких Италијана са хрватског приобаља и ближег залеђа, понајвише са полуострва Истре и града Ријеке након Другог светског рата. Ова су подручја делимично мешовита, с италијанским, словеначким, хрватским и другим етнијама. Истру заједно са Ријеком и делове Далмације заједно са Задром анектирала је Италија након Првог светског рата. На крају Другог светског рата бивши окупирани италијански територији у Истри и Далмацији постали су делови Југославије сходно Париском мировном уговору из 1947. уз једини изузетак општина Муггиа (Миље) и Сан Дорлиго делла Валле (Долина).
Италијански извори спомињу мегаломанске бројке: тврде да је око 350.000 етничких Италијана морало напустити наведена подручја након завршетка фашистичке окупације. Службени подаци из словеначког Статистичког уреда потврђују да се између 1953. и 1961. број етничких Италијана који су живели у Словенији – готово искључиво у словеначкој Истри и дуж италијанске границе – заправо повећао за готово 360%. Узрок несклада података није познат.

Извор: србин.инфо

Име

Битка на Кошарама,1,Бомбардовање 1999,5,Давид Драгичевић,1,Занимљивости,58,Злочин "Олуја",3,Злочини,59,Издвајамо,5,Интервју,1,Историја Српске Босне,77,Космет 1998-1999,1,Новости,11,Одбрамбено-Отаџбински рат 1992-1995,29,Остало,106,Православље,17,Православна браћа,2,Република Српска (БиХ),26,РС Крајина,12,Скендербег,2,Србија,9,Србија и Грчка,2,Србија и Русија,1,Сребреница ЛАЖ која траје,15,Српска историја,163,Српски језик,25,Усташки злочини,1,Црна Гора,3,English,3,
ltr
item
СРБСТВО ꒌ: ИТАЛИЈАНСКИ ПОЛИТИЧАРИ И ИСТОРИЧАРИ: Геноцид усташа и партизана над Србима и Италијанима (видео)
ИТАЛИЈАНСКИ ПОЛИТИЧАРИ И ИСТОРИЧАРИ: Геноцид усташа и партизана над Србима и Италијанима (видео)
https://i.ytimg.com/vi/9tB_PDxk5zo/0.jpg
https://i.ytimg.com/vi/9tB_PDxk5zo/0.jpg
СРБСТВО ꒌ
http://srpska-bosna.blogspot.com/2015/06/blog-post_71.html
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/2015/06/blog-post_71.html
true
5778207747254231822
UTF-8
Учитани су сви чланци Није пронађен ниједан пост ПРИКАЖИ СВЕ Прочитај више Одговори Откажи Обриши Од Почетна СТРАНИЦЕ ЧЛАНАКА Погледај све ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ ОЗНАКА АРХИВА ТРАЖИ СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан пост са Вшим захтевом Назад на Почетну Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сад пре 1 минуте $$1$$ minutes ago пре 1 сата $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago пре више од 5 седмица Пратилаца Прати THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy