Распад Југославије

Пресудан тренутак који је довео до умирања Југославије и до разлаза Србије и Црне Горе је усвајање Уставне повеље, којом је отворена могу...

Пресудан тренутак који је довео до умирања Југославије и до разлаза Србије и Црне Горе је усвајање Уставне повеље, којом је отворена могућност референдума и претходно формирана нова држава – Државна заједница Србија и Црна Гора.

Пре тачно дванаест година оба већа југословенског парламента изгласали су Уставну повељу и Закон о њеном спровођењу, чиме је и званично престала да постоји Савезна Република Југославијаи родила се Државна заједница Србија и Црна Гора.

Тиме је званично престала да постоји идеја југословенства за којом су све чланице бивше Југе носталгичне. Таква ситуација готово да је била незамислива 15 година раније, а ни само одвајање Србије и Црне Горе само неколико година касније.

Пресудан тренутак који је на крају довео не само до умирања Југославије, већ и до разлаза Србије и Црне Горе је, заправо, 31. мај 2002. године када су у Савезној скупштини усвојене Полазне основе за преуређење односа Србије и Црне Горе, које је оверио Солана, а којима се двема републикама, а то ће рећи Црној Гори, даје право да се путем референдума одвоји.


Државна заједница је формирана усвајањем Уставне повеље и пратећег Закона о њеном спровођењу у Савезној скупштини. У Већу грађана за Повељу је гласало 84 посланика, против је био 31 Закон о примени Повеље добио је у том већу подршку 72 посланика, против је било 39 посланика. Током дана, Повеља и пратећи Закон усвојени су у Већу република са 26 гласова за, седам против и једним уздржаним. У том скупштинском дому за Закон о спровођењу Повеље гласало је 22 посланика, 11 је било против, уз један уздржан глас.

Од новембра 2001. године трајали су преговори представника републичких и савезних власти, који су уз посредовање, довели до склапања Београдског споразума, 14. марта 2002, на чијој основи је извршено државно преуређење Савезне Републике Југославије.

Скоро годину дана трајало је усаглашавање око Уставне повеље којом је утемељена државна заједница. Али, ипак у уторак у 20 часова и 10 минута нестала је Југославија усвајањем те повеље, а људи су преко својих малих екрана пратили скупштину у којој је објављено да се име за које везују читав свој живот брише и да више не постоји.

Нова држава заснована је на пуној равноправности њених држава чланица, којима је омогућено да након три године на референдуму организованом по европским и демократским стандардима могу да одлуче о промени државног статуса, односно иступању из заједнице, што се и десило. На заједничкој седници оба већа савезног парламента, председник Већа грађана Драгољуб Мићуновић прогласио је нову државну заједницу Србија и Црна Гора.

На проглашењу Државне заједнице Србија и Црна Гора нису присуствовали премијер црне Горе Мило Ђукановић, као ни Филип Вујановић, који су иначе потписници Београдског споразума.

Уставном повеља је била привремено решење које је потрајало баш те три године, а ова држава је од како је основана морала да се носи са тешкоћама попут хармонизације економског система и бирања државних симбола око којих се никако нису две стране могле усагласити.

Занимљиво је баш то да је нова држава рођена и да није имала своја државна обележја, ни заставу, ни грб, химну, јер политички интереси са обе стране нису лако могли да се превазиђу. Један од проблема,када је реч о застави био је договор око нијансе плаве боје – да ли ће то бити мрко плава са српске заставе или плаветно плава са црногорске.

И баш како је и раније претпостављано да је Уставна повеља привремено решење и да је идеја “југословенства” почела да умире још са оцепљивањем прве државе и првим палим душама, тако се само чекало још три године “да Југославија испусти своју душу”, а то се десило када је Црна Гора организовала референдум 21. маја 2006. на којем је, веома тесну већину добила опција за отцепљење, па је уследила одлука тамошње скупштине 3. јуна 2006. о проглашењу суверености Црне Горе.

Извор: Телеграф.рс

КОМЕНТАРИ


Име

Битка на Кошарама,1,Бомбардовање 1999,5,Давид Драгичевић,1,Занимљивости,58,Злочин "Олуја",3,Злочини,59,Издвајамо,5,Интервју,1,Историја Српске Босне,77,Космет 1998-1999,1,Новости,11,Одбрамбено-Отаџбински рат 1992-1995,29,Остало,106,Православље,17,Православна браћа,2,Република Српска (БиХ),26,РС Крајина,12,Скендербег,2,Србија,9,Србија и Грчка,2,Србија и Русија,1,Сребреница ЛАЖ која траје,15,Српска историја,163,Српски језик,25,Усташки злочини,1,Црна Гора,3,English,3,
ltr
item
СРБСТВО ꒌ: Распад Југославије
Распад Југославије
https://media.townhall.com/Townhall/reu/d/2012%5C147%5C2012-05-26T152443Z_01_ABR148_RTRIDSP_0_CROATIA.jpg
СРБСТВО ꒌ
http://srpska-bosna.blogspot.com/2015/02/blog-post_5.html
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/2015/02/blog-post_5.html
true
5778207747254231822
UTF-8
Учитани су сви чланци Није пронађен ниједан пост ПРИКАЖИ СВЕ Прочитај више Одговори Откажи Обриши Од Почетна СТРАНИЦЕ ЧЛАНАКА Погледај све ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ ОЗНАКА АРХИВА ТРАЖИ СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан пост са Вшим захтевом Назад на Почетну Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сад пре 1 минуте $$1$$ minutes ago пре 1 сата $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago пре више од 5 седмица Пратилаца Прати THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy