Федерација БиХ: Уџбеници подстичу мржњу према Србима

Карактер протеклог рата у БиХ још није научно утврђен, не зна се тачан број жртава, о ратним страдањима и догађајима Срби, Бошњаци и Х...


Карактер протеклог рата у БиХ још није научно утврђен, не зна се тачан број жртава, о ратним страдањима и догађајима Срби, Бошњаци и Хрвати имају своју истину, углавном потпуно опречну, што је отворило простор за злоупотребу у школском градиву зарад политичких циљева!

Уџбеници историје за основне и средње школе, по завршетку рата у БиХ, сагласни су српски историчари, постали су најјаче оружје за политичку пропаганду, ширење међунационалне мржње и доказивање кривице других народа.

Српски ђаци у Федерацији БиХ, којима тамошње власти не дозвољавају да уче ћирилицу и српску историју, морају да користе уџбенике бошњачких аутора који углавном величају „државност БиХ“, босански језик и бошњачку културу.

„Срби су бомбардовали и уништавали градове и села, а потом су починили масовно убијање, пљачкање и протеривање становништва“, наведено је у једном од уџбеника историје за осми разред, чији су аутори група бошњачких историчара.

У поглављу о почетку рата у БиХ навели су „да је пројекат Велике Србије био већ увелико готов и само је било питање дана када ће се приступити његовој реализацији“.

Додају да је „српско-црногорска агресија на Босну и Херцеговину“ дуго припремана, а изведена је уз помоћ „српских терористичких формација“.

Професор етике из Бањалуке др Остоја Ђукић, каже, за „Новости“ да се оваквим садржајима подстиче мржња и агресивност код бошњачке омладине према Србима.

„Непримерена је и неприхватљива пракса да бошњачку децу упорно уче како су Срби геноцидан и злочиначки народ. Последица тога су радикални и екстремни ставови код младих који кулминирају на спортским теренима и друштвеним форумима“, оценио је Ђукић. “ Неморално је и опасно учити децу да мрзе припаднике других нација.“

У уџбенику за 3. разред гимназије, бошњачких аутора, велича се османска власт у БиХ.

„У време османске власти у БиХ је била присутна верска толеранција. Разлика између муслимана и осталих односила се на одређена права и обавезе, али су сви подједнако уживали заштиту државе“, истакнуто је у том уџбенику.

У једном од бошњачких уџбеника историје у тексту под насловом „Четнички геноцид над муслиманима у БиХ“, речено је да „српско-четнички геноцид над муслиманима има дубоке корене“. На једној страни то је безразложна верска мржња и нетрпељивост, а на другој, тежња српских идеолога и политичара да по сваку цену створе етнички чисту државну територију.“ Аутори још додају: „Пред четничком камом нестајала су многа села. Овај до тада невиђени геноцид над муслиманима однео је преко 100.000 живота“.

Историчар Горан Латиновић, каже, за „Новости“, да је бошњачко послератно руководство у БиХ имало јасан циљ – одгајање свести код муслимана о њиховом бошњачком идентитету:

„Осим што је такво настојање имало за циљ формирање свести о једном вештачком идентитету, битно различитом и од српског и од хрватског, оно је истовремено било и припремање нових бошњачких нараштаја за политичке акције.
Он је додао да је ненаучно представљање прошлости посебно видљиво у првим бошњачким уџбеницима историје за основне и средње школе.“

„Истовремено, историја Срба представљена је готово искључиво у негативном контексту“, закључио је Латиновић.

Напад на Начертаније

Српски историчари су приметили да је у првом бошњачком уџбенику за трећи разред гимназије наведено да је „Начертаније“ Илије Гарашанина настало због тежње Срба да „њихова мала и безначајна држава постане снажна“.

„Оно је остало до најновијег времена опсесија великосрпских политичара“, пише у том уџбенику.

Исламска веронаука

Непримереним садржајима, сматрају српски историчари, пуни су и уџбеници Исламске веронауке. – Колико је корисно дружење најбоље је показао рат у БиХ. У овом најкрволочнијем рату у историји модернога света, Босанци су остали психички здрави. Психијатри са Запада су прогнозирали да ћемо у рату, а затим после рата западати у депресије. То се није десило јер у рату смо с комшијом делили све, а сад изађемо на улицу и радујемо се сваком преживелом муслиману – пише у уџбенику „Исламска веронаука“ за шести разред основне школе.

Српска верзија

У уџбеницима историје српских аутора протекли рат у БиХ дефинисан је сукобом три националне војске – српске, хрватске и бошњачке. Наведено је да су Уједињене нација зауставиле тај рат. С друге стране, бошњачки и хрватски уџбеници говоре о „великосрпској агресији на БиХ“.

Име

Битка на Кошарама,1,Бомбардовање 1999,5,Давид Драгичевић,1,Занимљивости,58,Злочин "Олуја",3,Злочини,59,Издвајамо,5,Интервју,1,Историја Српске Босне,77,Космет 1998-1999,1,Новости,11,Одбрамбено-Отаџбински рат 1992-1995,29,Остало,106,Православље,17,Православна браћа,2,Република Српска (БиХ),26,РС Крајина,12,Скендербег,2,Србија,9,Србија и Грчка,2,Србија и Русија,1,Сребреница ЛАЖ која траје,15,Српска историја,163,Српски језик,25,Усташки злочини,1,Црна Гора,3,English,3,
ltr
item
СРБСТВО ꒌ: Федерација БиХ: Уџбеници подстичу мржњу према Србима
Федерација БиХ: Уџбеници подстичу мржњу према Србима
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEinz6FDmWvlrLNdJ9rb9yOsA-DnBJ-ui23c-QPEHjNiaz31yfHYUXxucrsBQXID0-D_QqvQ4IfgBKCXXZtV7Zm50Qt0OmmcxD_IQKXwkXs8rQqXfvp6FfqcyRtdBbMJljUahuCxY7O006s3/s640/reg-bosnjaci_620x0.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEinz6FDmWvlrLNdJ9rb9yOsA-DnBJ-ui23c-QPEHjNiaz31yfHYUXxucrsBQXID0-D_QqvQ4IfgBKCXXZtV7Zm50Qt0OmmcxD_IQKXwkXs8rQqXfvp6FfqcyRtdBbMJljUahuCxY7O006s3/s72-c/reg-bosnjaci_620x0.jpg
СРБСТВО ꒌ
http://srpska-bosna.blogspot.com/2015/02/blog-post_26.html
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/2015/02/blog-post_26.html
true
5778207747254231822
UTF-8
Учитани су сви чланци Није пронађен ниједан пост ПРИКАЖИ СВЕ Прочитај више Одговори Откажи Обриши Од Почетна СТРАНИЦЕ ЧЛАНАКА Погледај све ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ ОЗНАКА АРХИВА ТРАЖИ СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан пост са Вшим захтевом Назад на Почетну Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сад пре 1 минуте $$1$$ minutes ago пре 1 сата $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago пре више од 5 седмица Пратилаца Прати THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy