Турска не одустаје од својатања БиХ

Бањалука – Да Турска не одустаје од својатања Сарајева и БиХ, потврђује изјава министра економије ове земље Нихата Зејбекчија да је „б...



Бањалука – Да Турска не одустаје од својатања Сарајева и БиХ, потврђује изјава министра економије ове земље Нихата Зејбекчија да је „босанска држава била османско царство“!

После иступа шефа турског премијера и шефа дипломатије, Реџепа Тајипа Ердогана и Ахмета Давутоглуа, да је „Сарајево продужена рука Анкаре“, и Зејбекчи је, тврде српски политичари, наставио да промовише неоосманске циљеве Анкаре.

Упркос ставу Српске да се турски званичници залажу искључиво за остваривање бошњачких и исламских интереса, чиме додатно урушавају политичку и безбедносну ситуацију у земљи, новоколонијални ветрови са Босфора су све јачи.

Ако се анализирају иступи турских званичника, сматрају српски политичари, веома лако се може видети да је циљ спољне политике Анкаре успон отоманског Балкана, а остваривање те стратегије почело је управо из Сарајева и БиХ.

Зејбекчи је, током предавања студентима туркологије сарајевског Филозофског факултета, поручио да су односи између Турске и БиХ чврсти и да их треба развијати у будућности.

- Ми смо потомци људи који су на истом географском простору делили иста осећања, ми смо деца и потомци исте културе. Османско царство је била турска држава, босанска држава, хрватска држава, српска држава, арапска држава. Створили су је многи народи који су се нашли на окупу, многе културе и многи језици. Ми смо близу 550 година провели заједно овде, а након османске државе ја овде видим споменике и историју тог времена – рекао је Зејбекчи.

Он је рекао да је „босанска држава изнедрила 22 велика османска везира“.

- Преведено речником данашњице, то значи да је тадашња Босна дала 22 премијера. Хиљаде великих владара је дошло из ове државе, стотине песника, архитеката, уметника. И дан-данас веома смо срећни што живимо са вашим сународницима у Турској – појаснио је Зејбекчи.

Пре њега, Ердоган и Давутоглу су поручили да БиХ заузима посебно место у срцу Турака и Турске и да ће тако остати и убудуће.

- Алија Изетбеговић ми је у аманет отавио Босну – казао је раније Ердоган и додао да му је Изетбеговић у болници рекао да је „Босна оставштина Османлија“.

Посланик СНСД у парламенту БиХ Славко Јовичић каже, за „Новости“, да Турска самоуверено и доследно проводи своју неоосманску стратегију у БиХ, али и на Балкану.

- Евидентне су неоосманске претензије спољне политике Турске. Ту стратегију је управо Давутоглу и теоријски уобличио у својој књизи „Стратегијска дубина“. Турска очигледно жели да постане регионална сила, а Сарајево и Бошњаци су њихово средство за остваривање тог циља – тврди Јовичић.

Он је нагласио да је проблем што Анкара све отвореније промовише бошњачке интересе у БиХ на штету осталих народа.

- Срби и Хрвати се никада неће моћи идентификовати са османским идентитетом, како то Анкара покушава да наметне свим народима у БиХ. Зејбекчијеве изјаве су на том фону – закључио је Јовичић.

САРАЈЕВО (НИ)ЈЕ ТУРСКО

Давутоглу је више пута поновио и да је историја Балкана и БиХ отоманска. Посланик СДС Борислав Бојић замера Анкари што упорно својата Сарајево. – Ако је Сарајево турско, чији су онда остали градови у БиХ. Чини ми се да је Турска овим поручила да ће присвојити оно што сматра да је њено у овој земљи, али шта ће онда бити са БиХ. То су опасне изјаве турских званичника, којима се распирује међунационална мржња у земљи и јачају бошњачке хегемонистичке идеје – рекао је Бојић.

(Вечерње новости)

Име

Битка на Кошарама,1,Бомбардовање 1999,5,Давид Драгичевић,1,Занимљивости,58,Злочин "Олуја",3,Злочини,59,Издвајамо,5,Интервју,1,Историја Српске Босне,77,Космет 1998-1999,1,Новости,11,Одбрамбено-Отаџбински рат 1992-1995,29,Остало,106,Православље,17,Православна браћа,2,Република Српска (БиХ),26,РС Крајина,12,Скендербег,2,Србија,9,Србија и Грчка,2,Србија и Русија,1,Сребреница ЛАЖ која траје,15,Српска историја,163,Српски језик,25,Усташки злочини,1,Црна Гора,3,English,3,
ltr
item
СРБСТВО ꒌ: Турска не одустаје од својатања БиХ
Турска не одустаје од својатања БиХ
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhb1QehhSWHXOhYmIhXCxMgjULhuKmxNYfl1bNEn1WPaJfLxezMgVkq6v2-ZIrPZCHMYPU4fDVKZK8Pt0Z4vamVqNKtqPGFQQrP3V4U87vLALnuB4sK3mESkr8VoD1jZqpdN6lHsPuql58O/s400/turska-BiH.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhb1QehhSWHXOhYmIhXCxMgjULhuKmxNYfl1bNEn1WPaJfLxezMgVkq6v2-ZIrPZCHMYPU4fDVKZK8Pt0Z4vamVqNKtqPGFQQrP3V4U87vLALnuB4sK3mESkr8VoD1jZqpdN6lHsPuql58O/s72-c/turska-BiH.jpg
СРБСТВО ꒌ
http://srpska-bosna.blogspot.com/2015/01/blog-post_27.html
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/2015/01/blog-post_27.html
true
5778207747254231822
UTF-8
Учитани су сви чланци Није пронађен ниједан пост ПРИКАЖИ СВЕ Прочитај више Одговори Откажи Обриши Од Почетна СТРАНИЦЕ ЧЛАНАКА Погледај све ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ ОЗНАКА АРХИВА ТРАЖИ СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан пост са Вшим захтевом Назад на Почетну Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сад пре 1 минуте $$1$$ minutes ago пре 1 сата $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago пре више од 5 седмица Пратилаца Прати THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy