Можда и најстрашнија слика српског страдања у другом светском рату - (Драгослав Бокан)

Убијали су нас, спаљивали живе, подстицали брата на брата и синове на оца, секли су нам уши и носеве и копали очи, набијали су нас на коч...

Убијали су нас, спаљивали живе, подстицали брата на брата и синове на оца, секли су нам уши и носеве и копали очи, набијали су нас на кочеве и бајонете, оштрим камама пуштали реке српске крви, силовали малу дечицу пред мајкама, разбијали чекићима лобањице, газили Српчад тешким цокулама, бацали нас у јаме-безданке, правили специјални "србосјек" да би могли да организују такмичења у клању (за озваниченог "краља кољача"), скидали су до гола српске епископе и чупали браде нашим свештеницима, иживљавали се и правили оживљени пакао на реалној сцени џиновског јасеновачког губилишта (од преко 200 квадратних километара површине!!!)...

Али све то није тако страшно - као ова једна слика.

Језива црно-бела фотографија са Хрватицом (с мотком у руци) у позадини и нашом устрашеном и излуђеном, измученом дечицом у црним усташким униформама.

Малени српски јањичари, предвиђени да порасту у будуће кољаче свог рода и својих вршњака, као паклени (делом и успели) план хрватских монструма у најодвратнијој и најкрволжеднијој држави свих времена.

"Ендехазија" је била специјализована за све врсте гадости, садизма и перверзија, па су, ето, тако осмислили и овај свој "план".
Нељуди и злотвори какве није видео свет успели су у томе да их се згади чак и њихов обожавани римокатолички папа, а убеђен сам да их се гаде и повраћају на њихова (зло)дела - и демони, па и сам ђаво у паклу.

Њихов поглавник Анте Павелић и даље има свој гроб (у граниту и мермеру) у Шпанији, за разлику од наших безгробних и до скоро неопојаних мученика, његових безбројних жртава.
То је још један речити доказ каква непропорционалност и равнодушност влада у нашем односу према својим најкрволочнијим непријатељима, па и према главном архитекти читавог овог непојамног бестијаријума.

Али, уместо даљег набрајања наших грехова (а, пре свих - срамног заборава својих страдалних предака), замолићу вас да увеличате на трен ову фотографију и пажљиво погледате лица и стање душе ових малишана у међупростору између извесног страдања (претећег клања), на једној, и губитка имена и идентитета, на другој страни.
Неки од њих ће убрзо потом постати безимени лешеви, а неки, временом, постати Србомрсци и усташе (одрасли у измењеном, хрватском идентитету).

Разгледајте у њиховим очима празнину, бол и очај због свега што су до тада претрпели, и због оног што их је тек чекало.

Понеки међу њима су, опране свести о свом пореклу, након тога постали Хрвати и онда учествовали у последњем рату (током "деведесетих") пуцајући на мрске Србе, убеђени да раде праву ствар.
Постоје чак и примери тада раздвојених близанаца, који се данас не виђају и немају ниједну лепу реч један о другоме (један је у Загребу, где је одрастао, несвестан свог правог порекла; док други живи у Србији и узалуд покушава да пробуди брата из заблуда и лажи којима је научен у дому оних Хрвата што су га усвојили у време НДХ, научивши га да безусловно воли "Лијепу нашу" као своју једину, истинску домовину.

Страшне су то приче и прете да нам се ускоро понове, јер велики део наших сународника (и огроман део оних на некој власти и положају) не жели да се на било који начин уплиће у оно што нам се догодило, да их неко не би случајно назвао "националистима" и "примитивцима". И да не би довели у питање свој положај и своје привилегије...

Остају да гледају у нас ове празне очи на уплашеним лицима Српчића из логора у Јастребарском. На фотографији која нас суочава са свом страхотом претрпљених страдања и колективног мучеништва српских цивила (на челу са оваквим дечацима и девојчицама).

А када је хрватским усташама и усташким Хрватима додијало да се баве преваспитавањем "влашке пасмине гркокатоличких шизматика", они су их једноставно оставили саме себи - да умру у од запуштености, болести и глади. Да угину као напуштена штенад.

То њихово дуго и ужасно умирање је нова и посебна тема за нашу медитацију о српској судбини, разлог за наше искрене молитве светитељима, Богородици и Христу, али и за заиста озбиљно, стварно одговорно размишљање и промишљање о оваквим, трајно и бахато непокајаним монструмима у редовима наших крвних непријатеља.
И о нама, после свега (и пре ко зна чега још).

Какав је то био пакао, каква кланица и кућа страве и ужаса, ми то не можемо ни да замислимо! А камоли да један другом нешто словесно кажемо о свему томе...

Остају нам само још ћутање и сузе.

P. S.
Овај дечачић у првом реду (четврти с лева) спустио је главу - И ПЛАЧЕ.
Други малишани га гледају, знајући шта му (ускоро затим) следи.

Покој му души анђеоској! И његовим родитељима, браћи и сестрама!

КОМЕНТАРИ


Име

Битка на Кошарама,1,Бомбардовање 1999,5,Давид Драгичевић,1,Занимљивости,58,Злочин "Олуја",3,Злочини,59,Издвајамо,5,Интервју,1,Историја Српске Босне,77,Космет 1998-1999,1,Новости,11,Одбрамбено-Отаџбински рат 1992-1995,29,Остало,106,Православље,17,Православна браћа,2,Република Српска (БиХ),26,РС Крајина,12,Скендербег,2,Србија,9,Србија и Грчка,2,Србија и Русија,1,Сребреница ЛАЖ која траје,15,Српска историја,163,Српски језик,25,Усташки злочини,1,Црна Гора,3,English,3,
ltr
item
СРБСТВО ꒌ: Можда и најстрашнија слика српског страдања у другом светском рату - (Драгослав Бокан)
Можда и најстрашнија слика српског страдања у другом светском рату - (Драгослав Бокан)
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhA-XplhWWpqETForkRnmF06DOhtfYRYIuTLH1KIEefLOj7Qg_WU7SIoTy5AARv8g_bHzqqU5zzGKAzKAFc6yLXDs0JaDcUG7qLmcfOCB2sh7TWDOMEyzSUJci6Y3_uwX8UqBBS1PpjGS3T/s640/53392911_10157016299684144_8363610517243166720_n.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhA-XplhWWpqETForkRnmF06DOhtfYRYIuTLH1KIEefLOj7Qg_WU7SIoTy5AARv8g_bHzqqU5zzGKAzKAFc6yLXDs0JaDcUG7qLmcfOCB2sh7TWDOMEyzSUJci6Y3_uwX8UqBBS1PpjGS3T/s72-c/53392911_10157016299684144_8363610517243166720_n.jpg
СРБСТВО ꒌ
http://srpska-bosna.blogspot.com/2020/03/blog-post_27.html
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/2020/03/blog-post_27.html
true
5778207747254231822
UTF-8
Учитани су сви чланци Није пронађен ниједан пост ПРИКАЖИ СВЕ Прочитај више Одговори Откажи Обриши Од Почетна СТРАНИЦЕ ЧЛАНАКА Погледај све ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ ОЗНАКА АРХИВА ТРАЖИ СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан пост са Вшим захтевом Назад на Почетну Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сад пре 1 минуте $$1$$ minutes ago пре 1 сата $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago пре више од 5 седмица Пратилаца Прати THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy