„1. март – црна страна историје БиХ, обиљежавање увреда за српске жртве“

Предсједник Асоцијације стваралаца Републике Српске Момчило Крајишник истиче да су нелегални првомартовски референдум о такозваној незав...


Предсједник Асоцијације стваралаца Републике Српске Момчило Крајишник истиче да су нелегални првомартовски референдум о такозваној независности БиХ, као и гнусно убиство српског свата Николе Гардовића, те спаљена српска застава на Башчаршији, 1. марта 1992. године у Сарајеву, на неки начин, негативно остали записани у историји БиХ.

– Први март из 1992. године датум је који са много примједаба и критика доживљавају Срби у БиХ, и због негативног преокрета, односно нелегалног референдума, којим је на силу проглашена БиХ као независна држава, као и због убиства српског свата на Башчаршији. Уствари, то је већ био знак за почетак рата у БиХ – рекао је Крајишник, који је био први српски члан Предсједништва БиХ и први предсједник Народне скупштине Републике Српске.
Сигурно је, истиче он у изјави Срни, да тај датум Срби не треба да славе јер то не доноси никакав опрост, већ, напротив, подржава све оно што је било негативно и што је било узрок рата.

– С друге стране, бошњачка страна без икаквог основа је историјски догађај проглашења Републике Српске, 9. јануар, проблематизовала и злоупотријебила на Уставном суду БиХ и довела у питање прославу тог датума у Републици Српској – констатује Крајишник.

Према његовим ријечима, све што долази од тих бошњачких политичара који на јефтин начин купују поене у свом бирачком тијелу не води добру, нити ће тако остварити своје циљеве, посебно не стварање чврсте и снажне БиХ, за коју се наводно декларативно залажу све вријеме.

– БиХ као сложена државна заједница може опстати само сагласношћу сва три народа – поручио је Крајишник.

Он је изразио искрено задовољство због чињенице да је дошло до приближавања српских политичара у БиХ, од којих неки, како је примијетио, у посљедње вријеме показују све више патриотизма према Републици Српској.

– Јединство српског народа треба бити усмјерено на очувању Републике Српске, правде и истине, и не треба и није усмјерено ни против кога. Сматрам да и захтјев за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби против Србије као и проблематизовање Дана Републике Српске треба да води у логичном смјеру, то јест да политички представници сва три конститутивна народа треба да сједну за исти сто и размотре своје приједлоге како виде будући живот у БиХ – рекао је Крајишник.

Ако заједништво свих у БиХ може да функционише, сматра он, онда је то у реду, али ако не може онда је боље „миран разлаз него стална патња у несрећном браку“.

Према његовим ријечима, Дејтонски мировни споразум треба спроводити и афирмисати у његовом изворном облику, тим прије јер су се све његове промјене десиле на силу и без уважавања и приближавања ставова заинтересованих страна.

Он је апеловао да се сви политичари и у Републици Српској и у Федерацији БиХ, ако заиста желе да БиХ извуку из кризе, коначно окрену економији и социјално-економским реформама и проналажењу рјешења прихватљивог за све.

– Потребна је само добра воља, односно да нико никоме у БиХ не намеће рјешења, као и да се омогући ентитетима да функционишу у пуном капацитету и да буду аутономни – закључио је Крајишник.

КО СЛАВИ 1. МАРТ – ТАЈ ВРИЈЕЂА СРПСКЕ ЖРТВЕ

За Републику Српску апсолутно је неприхватљиво обиљежавање 1. марта као „дана независности БиХ“, јер је тог датума убијен српски сват у Сарајеву Никола Гардовић, што је био први терористички акт и увод у ратна дешавања у БиХ.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић упозорава за Срну да се Бошњаци према понашању и начину размишљања нису далеко одмакли од 1992. године и почетка ратних сукоба, те да инсистирају на нечему што је подијелило БиХ.

Стевандић подсјећа да је 1. марта 1992. године убијен Гардовић, након чега су почели крвави сукоби у БиХ.

– За разлику од 9. јануара 1992. године, када нико није страдао, 1. марта убијен је Гардовић, чиме су била угрожена основна права српског народа и почињен први терористички акт у БиХ. Инсистирање на обиљежавању 1. марта је знак да за сада у БиХ није могућ било какав компромис – истиче Стевандић.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић оцјењује да је убиство Гардовића у Сарајеву 1. марта 1992. године било окидач за почетак рата у БиХ.

– Сви у БиХ платили смо огромну цијену након 1. марта 1992. године. Срби никада неће признати тај датум као „дан независности БиХ“, а посланички клуб СНСД-а поднио је апелацију Уставном суду БиХ, којом тражи да обиљежавање 1. марта буде оспорено – наглашава Вишковић за Срну.

Он напомиње да 1. март не смије бити обиљежаван у институцијама БиХ.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић истиче да Боњшаци, обиљежавањем 1. марта, провоцирају српски народ у БиХ.

– Овај датум је увод у ратни сукоб у БиХ и због тога га Срби никада неће обиљежавати. Када славе тај датум, Бошњаци вријеђају све српске жртве – наводи Станић.

Шеф Клуба посланика ПДП-а у Скупштини Српске Мирослав Брчкало наглашава да се 1. март, као „дан независности БиХ“, никада неће обиљежавати у Републици Српској.

– Да живимо у уређеној држави тај датум нико и никада не би обиљежавао, а Бошњаци показују да су по начину размишљања још у прошлим временима. Србе 1. март асоцира на крвопролиће, терористички акт и ратне сукобе, а Бошњаке на „независност БиХ“ – каже Брчкало.

Шеф Клуба посланика НДП-а у Народној скупштини Републике Српске Крсто Јандрић подсјећа да на нивоу БиХ није усвојен закон о празницима и наглашава да Бошњаци злоупотребљавају институције БиХ за обиљежавање датума као што је 1. март.

– Република Српска не може прихватити обиљежавање 1. марта као „дана независности“. Са Бошњацима се сигурно никада нећемо сагласити да овај датум буде заједнички празник – наводи Јандрић.

У БиХ је 1. марта 1992. године одржан референдум о независности БиХ на којем је 62,7 одсто, махом муслиманских и хрватских бирача, гласало за њену независност и излазак из тадашње СФРЈ.

У Федерацији БиХ тај дан обиљежава се као „дан независности“, док Срби у БиХ овај датум доживљавају као дан када је донесена нелегитимна одлука муслиманског и хрватског народа против српских интереса.

На тај дан 1992. године испред Старе православне цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, убијен је и српски сват Никола Гардовић, те спаљена српска застава, што је наговијестило грађански рат у бившој БиХ.

Потпредсједник Главног одбора СДС-а Мирко Шаровић изјавио је да је обиљежавање 1. марта као такозваног „дана независности БиХ“, за Републику Српску апсолутно неприхватљиво.

– Веома су дубоки разлози за то и због тога 1. март нема капацитет да се обиљежава да цијелој територији БиХ, као што се то све вријеме покушава да наметне из политичког Сарајева и бошњачких политичких странака – рекао је Шаровић.

Он подсјећа да „БиХ нема ни државне ни вјерске празнике регулисане законом на нивоу институција БиХ, тако да своја права грађани и вјерници црпе из ентитетских закона“.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је Срни да 1. март, који се у дијелу БиХ са већинским бошњачким становништвом обиљежава као такозвани „дан независности БиХ“, српски народ и он лично доживљавају као дан када је 1992. године почео рат, када је почела патња свих грађана у БиХ, а посебно Срба.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац сматра крајње недопустивим и неприхватљивим лицемјерну тенденцију већине сарајевских политичара који инсистирају на томе да су Бошњаци „власници БиХ и да она припада само њима“.

Извор: СРНА

КОМЕНТАРИ


Име

Битка на Кошарама,1,Бомбардовање 1999,5,Давид Драгичевић,1,Занимљивости,58,Злочин "Олуја",3,Злочини,59,Издвајамо,5,Интервју,1,Историја Српске Босне,77,Космет 1998-1999,1,Новости,11,Одбрамбено-Отаџбински рат 1992-1995,29,Остало,106,Православље,17,Православна браћа,2,Република Српска (БиХ),26,РС Крајина,12,Скендербег,2,Србија,9,Србија и Грчка,2,Србија и Русија,1,Сребреница ЛАЖ која траје,15,Српска историја,163,Српски језик,25,Усташки злочини,1,Црна Гора,3,English,3,
ltr
item
СРБСТВО ꒌ: „1. март – црна страна историје БиХ, обиљежавање увреда за српске жртве“
„1. март – црна страна историје БиХ, обиљежавање увреда за српске жртве“
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjn411INhOcMZoyEtxCuPJ12438iU-Bq5PGUDGFFeylTJ1I-p375Nl5cQGTUpM_tj0BvkxadL1NYU4mPScWk8xXu5DipFNU8FteJOT_DR6Yfam7CqIsR2MyDXmi0M7_42dHVhIo1oaYWjWX/s640/vvv.PNG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjn411INhOcMZoyEtxCuPJ12438iU-Bq5PGUDGFFeylTJ1I-p375Nl5cQGTUpM_tj0BvkxadL1NYU4mPScWk8xXu5DipFNU8FteJOT_DR6Yfam7CqIsR2MyDXmi0M7_42dHVhIo1oaYWjWX/s72-c/vvv.PNG
СРБСТВО ꒌ
http://srpska-bosna.blogspot.com/2017/03/1.html
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/2017/03/1.html
true
5778207747254231822
UTF-8
Учитани су сви чланци Није пронађен ниједан пост ПРИКАЖИ СВЕ Прочитај више Одговори Откажи Обриши Од Почетна СТРАНИЦЕ ЧЛАНАКА Погледај све ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ ОЗНАКА АРХИВА ТРАЖИ СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан пост са Вшим захтевом Назад на Почетну Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сад пре 1 минуте $$1$$ minutes ago пре 1 сата $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago пре више од 5 седмица Пратилаца Прати THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy