ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ПАНТЕЛИЈА: Све што се одлагали, ОБАВЕЗНО ЗАПОЧНИТЕ ДАНАС!

Ако се на данашњи дан два непозната човека сретну у цркви са славским колачем у рукама, обавезно треба да се изљубе и честитају један друг...

Ако се на данашњи дан два непозната човека сретну у цркви са славским колачем у рукама, обавезно треба да се изљубе и честитају један другом славу, јер се верује да су сигурно род.

Свети Пантелејмон или Свети Пантелија родом је из Никомидије од мајке хришћанке и оца безбожника. Још као младић изучио је лекарске науке, а био је посвећен вери и Христу.

Постоје многи записи о његовим чудотворним излечењима. Излечио је слепог човека који је потом прихватио Христову веру, а љубоморни лекари који су годинама безуспешно покушавали да га излече, оптужили су Пантелејмона за хришћанство.

Изашавши пред суд цара Максимијана, јавно је признао да је хришћанин, а чак је и излечио неког човека и тиме многобројне људе приближио хришћанству.

Цар је светог Пантелејмона ставио на муке, али га је Бог сваки пут излечио.

На крају, на губилишту, Свети Пантелејмон је клекнуо и почео да се моли. Џелат га је ударио мачем по врату, али мач се одбио и поломио. Није успео да му посече главу док се светац није помолио и сам рекао да сад могу да га посеку. Страдао је 304. године.

Призива се у молитвама при водоосвећењу и јелеосвећењу. Делови светих моштију овог великомученика налазе се у манастиру Хиландару, као и у три цркве у Београду: у храму Рођења Пресвете Богородице на Калемегдану (црква Ружица), затим у храму Светог Архангела Гаврила и у подворју Московске патријаршије, односно у храму Свете Тројице (такозвана Руска црква).

Свети Пантелејмон сматра се већ скоро 2 000 година заштитником медицине и фармације.

Име Пантелејмон значи свемилостиви. Слави се 27. јула по старом, односно 9. августа по новом календару.

Манастир Светог великомученика и целебника Пантелејмона у Лепчинцу спада у древне светиње тзв. Врањске Свете Горе. Подигнут је у незнаним историјским дубинама у пределу у којем су обитавали и подвизавали се пустиножитељи.

Од 1998. године је женски манстир. Ово свештено место је од давнина познато и као целебно место, место многобројних исцељења многоврсних болести и народних тегоба.

С обзиром да је сама црква посвећена светом Великомученику Пантелејмону, чудотворном исцелитељу, кроз сву историју, али и данас, до јавности стижу информације о чудесним исцељењима која се дешавају у овој светињи молитвеним дејством светог Пантелејмона.

За Светог Пантелију народ верује да је брат Светог Илије..

Иначе, ако планирате започињање неког посла, данас је прави дан за то. Верује се да ће сваки рад Свети Пантелејмон благосиљати и учинити успешним.

Такође, ако се спремате за пут, крените баш данас.  Свети Пантелејмон је био велики путник, а данас је заштитник свих којима је друм други дом.

У Србији релативно мали број људи овог светитеља слави као крсну славу. Зато, ако се на данашњи дан два непозната човека сретну у цркви са славским колачем у рукама, обавезно треба да се изљубе и честитају један другом славу, јер се верује да су сигурно род.

Име

Битка на Кошарама,1,Бомбардовање 1999,5,Давид Драгичевић,1,Занимљивости,58,Злочин "Олуја",3,Злочини,59,Издвајамо,5,Интервју,1,Историја Српске Босне,77,Космет 1998-1999,1,Новости,11,Одбрамбено-Отаџбински рат 1992-1995,29,Остало,106,Православље,17,Православна браћа,2,Република Српска (БиХ),26,РС Крајина,12,Скендербег,2,Србија,9,Србија и Грчка,2,Србија и Русија,1,Сребреница ЛАЖ која траје,15,Српска историја,163,Српски језик,25,Усташки злочини,1,Црна Гора,3,English,3,
ltr
item
СРБСТВО ꒌ: ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ПАНТЕЛИЈА: Све што се одлагали, ОБАВЕЗНО ЗАПОЧНИТЕ ДАНАС!
ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ПАНТЕЛИЈА: Све што се одлагали, ОБАВЕЗНО ЗАПОЧНИТЕ ДАНАС!
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjONI764ndEqQKAnBgGNcDjX63D-ciD_eYCpuX98_QsH33295QI21jCAIz7y0wEuc4j-kRAvcmZNuNsgop7FK3KQPI59D4P802WQCvgG_QD0d2Wcqx6g-pZnRV1EWu1Q5zoZmg3Mpj9-JRx/s640/pantelejmon-dnevne.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjONI764ndEqQKAnBgGNcDjX63D-ciD_eYCpuX98_QsH33295QI21jCAIz7y0wEuc4j-kRAvcmZNuNsgop7FK3KQPI59D4P802WQCvgG_QD0d2Wcqx6g-pZnRV1EWu1Q5zoZmg3Mpj9-JRx/s72-c/pantelejmon-dnevne.png
СРБСТВО ꒌ
http://srpska-bosna.blogspot.com/2016/08/blog-post_19.html
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/2016/08/blog-post_19.html
true
5778207747254231822
UTF-8
Учитани су сви чланци Није пронађен ниједан пост ПРИКАЖИ СВЕ Прочитај више Одговори Откажи Обриши Од Почетна СТРАНИЦЕ ЧЛАНАКА Погледај све ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ ОЗНАКА АРХИВА ТРАЖИ СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан пост са Вшим захтевом Назад на Почетну Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сад пре 1 минуте $$1$$ minutes ago пре 1 сата $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago пре више од 5 седмица Пратилаца Прати THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy