ЕВО ЗАШТО ХРВАТИ МРЗЕ СРБЕ!

На ову тему написани су бројни опречни текстови у којима су дати мање-више исти одговори: Срби и Хрвати су два најсличнија народа на св...


На ову тему написани су бројни опречни текстови у којима су дати мање-више исти одговори: Срби и Хрвати су два најсличнија народа на свету, говоре језиком који се разликује у „пет дека“, али су тешко оболели од комплекса нарцизма малих разлика, како је ту ствар називао Фројд, стилизовани аналитик људске психе.

А брутални дијалектичар српско-хрватских односа Мирослав Крлежа написао је да су Срби и Хрвати два комада једне балеге, коју је точак запрежних кола балканске историје преполовио на два дела. Између Фројда и Крлеже лежи лепеза разноразних теорија о хрватској мржњи према Србима, која је по једнима експлодирала тек у 20. веку, а по другима постоји одавно.


Добрица Ћосић је у трилогији „Време зла“ кроз дијалог Вукашина Катића и Слободана Јовановића изнедрио тезу да нас Хрвати мрзе јер смо им у Краљевини СХС били сиромашан господар, па су нам зато 1941. узвратили геноцидом. Они су Краљевину доживели као српску, мрачну тамницу, гладну, голу и босу, након богате и просвећене Аустроугарске. А психолози кажу да сиромашан господар на посебно болан начин вређа потчињеног.


У Херцеговини, гнезду хрватске мржње према Србима, већ су у првој години живота Краљевине СХС Хрвати певали а, уз њих, муслимани припевали: „Док је било Фрање, било је и пање (хлеба), онда дошло Бре (Србијанци) и однело све.“


Они који воле да роне дубље у историју, овако демантују Ћосићеву теорију: Католичка црква је још крајем 18. века лукаво окренула хрватско пучанство, посебно загорско-славонско, против Срба. Који су у то доба били бројни и одани аустријски граничари, штитећи је од турских продирања. За то су примали ајлук (плату) од канте уља, врећице брашна, фишека соли и флаше петрола (гаса) за лампу. И имали су оседланог коња. За то време су хрватски мужици, сељаци, за шаку кукурузног брашна ваздан копали властелинску земљу мађарских грофова и латифундиста. Док су им леђа пуцала од терета, црква их је по њима шибала лажима да Срби уживају, коња јашу, сабљу пашу и још плату примају.


На аутентичном болу, сиромаштву и јалу (зависти) хрватског сељака, католички попови су у народу изградили свој потоњи огромни ауторитет у послу проповедања србомржње.


Неки тврде да је Вук Караџић побрисао највећу разлику између Срба и Хрвата када је Латине, како их је звао, увео у српски језички корпус, даровавши им на већ дорађени правопис. Уместо да их је оставио у локалној кајкавштини/чакавштини, где би се осећали тесно и инфериорно, јер би их с простора бивших двеју Југославија на пример разумели донекле само суседни Словенци. Али Вук је био културни претеча комуниста и Југословена. За шаку малог мита од Копитара, синекуре за штампу Правописа и Рјечника, нанео је огромну, потоњу штету српском народу. Увео нам је злог брата прво у језичку кућу, а потом и у остале одаје, чија је мржња према нама убрзо добила снагу историјског хука. Коју су подупирали и увећавали хрватски моћни савезници, а који су истовремено били наши још моћнији непријатељи.


Између редака ових теорија провлачиле су се и многе друге, расистичке. Отац хрватске домовине др Анте Старчевић, иначе лички полу-Србин, тврдио је да су Срби влашки накот, нечиста раса, бића ниже вредности и смеће од народа јер су легура Цигана и Влаха.


Др Иво Пилар, његов следбеник и отац хрватске геополитике, писао је да су Срби нижа раса, јер имају црну, коврџаву косу и дебелу длаку наспрам хрватске: плаве, праве и танке. Да су зло Балкана, номадске вуцибатине, малобројни народ, али отрован као мала змија, с неукротивим разбојничким и пљачкашким нагоном у себи.


Додавши да око 64 посто Срба има изразито тамно лице, мрке су масти и налик птици грабљивици. Лице Срба је лице православља, узвикивао је он. Звао их је је смрдљиве кафтанлије (кафтан: турски капут). Др Доминик Мандић, Пиларов следбеник, изнео је теорију да Срби потичу из северне Африке, од црних Мавара, који су као римски легионари дошли на Балкан и помешали се са сточарима Власима: он Србе у својим књигама назива још Мавровласима.


Туђманов хадезеовац др Шиме Ђодан је деведесетих говорио да Срби имају мале мозгове у великим и трокутастим главама, какве су имали далеки људски преци, наспрам издужених, елегантних и господских хрватских лобања, итд.


На овоме ђубришту је узгојена хрватска мржња према Србима. И непрестано буја. Хрвати имају два-три изразито оштра комплекса територијалног и националног идентитета. Једном су ногом на Балкану, а другом на Медитерану, у Аустроугарској су били додељени Пешти на управу, а не Бечу. То су доживели као велику увреду и понижење, јер су под бечким надзором били Словенија, Босна и Војводина.


Дакле, Хрвати су били друга аустроугарска лига, а то вечно боли. Будући да је велики део Хрвата настао унијаћењем Срба, у њиховој психологији се угнездио за сва времена бол конвертитства, а он је неизлечиви рак душе.


Из тог претинца хрватске свести је сукнула србомржња и севнуле су усташке каме. Чији сјај и сиктави звук као да се наново виде и чују из речи данашњих потомака поменуте хрватске расистичке научењачке халф-линије: Старчевић-Пилар-Мандић.


(Мирослав ЈАнковић, Вечерње новости)

Име

Битка на Кошарама,1,Бомбардовање 1999,5,Давид Драгичевић,1,Занимљивости,58,Злочин "Олуја",3,Злочини,59,Издвајамо,5,Интервју,1,Историја Српске Босне,77,Космет 1998-1999,1,Новости,11,Одбрамбено-Отаџбински рат 1992-1995,29,Остало,106,Православље,17,Православна браћа,2,Република Српска (БиХ),26,РС Крајина,12,Скендербег,2,Србија,9,Србија и Грчка,2,Србија и Русија,1,Сребреница ЛАЖ која траје,15,Српска историја,163,Српски језик,25,Усташки злочини,1,Црна Гора,3,English,3,
ltr
item
СРБСТВО ꒌ: ЕВО ЗАШТО ХРВАТИ МРЗЕ СРБЕ!
ЕВО ЗАШТО ХРВАТИ МРЗЕ СРБЕ!
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiaIbmxx2twpog08cQSGBfxqozTVA9VyMJndOfLWK_U-4wCFyxQFkgy-rT2JD5y5U6qTKvQ3H3XslP9ege-M2HXbJXdz_tnAYcdcrOlxgRqUTnzGE9-oPRMqKWeCWXeWNAfXtf08lF06bpA/s1600/224616_10151302978210493_289314724_n.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiaIbmxx2twpog08cQSGBfxqozTVA9VyMJndOfLWK_U-4wCFyxQFkgy-rT2JD5y5U6qTKvQ3H3XslP9ege-M2HXbJXdz_tnAYcdcrOlxgRqUTnzGE9-oPRMqKWeCWXeWNAfXtf08lF06bpA/s72-c/224616_10151302978210493_289314724_n.png
СРБСТВО ꒌ
http://srpska-bosna.blogspot.com/2016/08/blog-post.html
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/2016/08/blog-post.html
true
5778207747254231822
UTF-8
Учитани су сви чланци Није пронађен ниједан пост ПРИКАЖИ СВЕ Прочитај више Одговори Откажи Обриши Од Почетна СТРАНИЦЕ ЧЛАНАКА Погледај све ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ ОЗНАКА АРХИВА ТРАЖИ СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан пост са Вшим захтевом Назад на Почетну Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сад пре 1 минуте $$1$$ minutes ago пре 1 сата $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago пре више од 5 седмица Пратилаца Прати THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy