XPВАТИ СУ УБИЛИ СРПСКОГ КРАЉА: Теслина одбрана Александра Карађорђевића од Американаца!

Његов практични ум био је један од најзначајних у свету, и допринео је науци као нико до данас. Али, умео је да размишља и на један друг...

Његов практични ум био је један од најзначајних у свету, и допринео је науци као нико до данас. Али, умео је да размишља и на један други начин, на политички начин; ево шта је Никола Тесла рекао о краљу Југославије.
Велики српски научник, Никола Тесла, познат је по својим изумима скоро никада се није мешао у “политичка посла”, међутим остаће забележено да је овај геније бранио српског краља Александра Првог Карађорђевића од Американаца који су га клеветали у Њујорк тајмсу!
Тесла је тако 1934. године, недуго после атентата у Марсеју у којем је убијен Александар Први Карађорђевић упутио писмо чувеном Њујорк тајмсу и оштро протествовао због “клевета и лажи” које је наводио овај амерички лист тада изнео на рачун српског краља!
То што се мало зна о Теслиним политичким мислима и ставовима, говори да их је чувао за себе, али да није могао увек да се уздржи од коментара. Тако се из овог писма може закључити његова склоност ка краљу
– Ја сам рођен у Хрватској. Хрвати и Словенци никад нису били у позицији да се боре за своју независност. Срби су били ти који су се највише борили и цена извојеване слободе плаћена је српском крвљу. Истинољубиви Хрвати и Словенци тога се сећају са захвалношћу, али се бојим да су они убили краља на било који начин – написао је прослављени научник.
Тесла даље у писму наводи да је краљ Александар великим напорима ујединио Словенце, Хрвате и Србе, али да је то истовремено означило почетак бројних покушаја да се тадашња Краљевина Југославија разбије.
– Атентат на краља је уздрмао земљу до темеља, али се непријатељи Југославије узалуд надају њеном разбијању – писао је Тесла.
Он је сматрао да племенита крв великог човека само може да допре јачању заједништва, и да ће Александар увек живети у сећању свог народа као херојска фигура, попут великих државника Вашингтона или Линколна. Први, наводи Тесла је способан и неустрашив генерал, док је Линколн мудар вођа и патриотиа, који је живот завршио у мукама.
Овим писмом, Тесла је свакако показао то да му је стало до јединства три народа, Срба, Хрвата и Словенаца, али и да је истовремено поштовао снагу великих вођа Срба попут краља Александра.
Да је живео у тадашњој Југославији, можда би Тесла ушао и у политичке воде, али у сваком случају је добро што је био само научник са полтичким ставом.
Извор: telegraf.rs

Име

Битка на Кошарама,1,Бомбардовање 1999,5,Давид Драгичевић,1,Занимљивости,58,Злочин "Олуја",3,Злочини,59,Издвајамо,5,Интервју,1,Историја Српске Босне,77,Космет 1998-1999,1,Новости,11,Одбрамбено-Отаџбински рат 1992-1995,29,Остало,106,Православље,17,Православна браћа,2,Република Српска (БиХ),26,РС Крајина,12,Скендербег,2,Србија,9,Србија и Грчка,2,Србија и Русија,1,Сребреница ЛАЖ која траје,15,Српска историја,163,Српски језик,25,Усташки злочини,1,Црна Гора,3,English,3,
ltr
item
СРБСТВО ꒌ: XPВАТИ СУ УБИЛИ СРПСКОГ КРАЉА: Теслина одбрана Александра Карађорђевића од Американаца!
XPВАТИ СУ УБИЛИ СРПСКОГ КРАЉА: Теслина одбрана Александра Карађорђевића од Американаца!
http://srbin.info/wp-content/uploads/2015/05/Nikola-Tesla-Kralj-Aleksandar-I-Karadjordjevic-620x350.jpg
СРБСТВО ꒌ
http://srpska-bosna.blogspot.com/2015/05/xp.html
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/2015/05/xp.html
true
5778207747254231822
UTF-8
Учитани су сви чланци Није пронађен ниједан пост ПРИКАЖИ СВЕ Прочитај више Одговори Откажи Обриши Од Почетна СТРАНИЦЕ ЧЛАНАКА Погледај све ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ ОЗНАКА АРХИВА ТРАЖИ СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан пост са Вшим захтевом Назад на Почетну Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сад пре 1 минуте $$1$$ minutes ago пре 1 сата $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago пре више од 5 седмица Пратилаца Прати THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy