Македонија - стара Србија

У почетку наше ере, становништво старог краљевства Македоније говорило је грчки са тракијским и илирским мешавинама. У другом веку, Римља...

У почетку наше ере, становништво старог краљевства Македоније говорило је грчки са тракијским и илирским мешавинама. У другом веку, Римљани су успоставили Македонију као своју провинцију, у којој је мањи део становништва био латинског порекла. Већ у трећем веку, почињу да се досељавају Словени (Срби), а тек у седмом веку почиње досељавање Бугара несловенског порекла. У деветом веку цела је Македонија под бугарском контролом. Срби су 1280. године ослободили Западну Македонију од Бугара, а 1346. цар Душан се крунисо за цара Срба и Грка са престоницом у Скопљу. Убрзо после тога, 1389. године, након битке на Косову, настаје турска окупација Македоније која траје све до краја деветнаестог века.

БУГАРСКА И СРПСКА ГЕРИЛА

Треба нагласити да су првобитни Бугари, као посебна раса, са посебним језиком, били асимилирани од Словена (Срба). Касније су новоформирани Бугари чинили све да Србе преобрате у Бугаре како би освојили Македонију. У том смислу, бугарска пропаганда је била далеко активнија од српске. Око 1900. године, Бугари су у Македонији имали 785 школа, док смо ми Срби имали само 178 школа ("Енциклопедија Британика"). А како су школе најбоље средство пропаганде, то није изненађујуће да су Бугари са скоро пет пута више школа успели да бугаризују чист српски живаљ.
Поред врло успешне политичко-просветне пропаганде, Бугари су у прошлом веку организовали активну герилу у борби за присаједињење Македоније Бугарској. Једна од таквих организација је ВМРО (Унутрашња македонска револуционарна организација), основана 1893. године. А као противмера овој организацији, Српска народна одбрана је формирала четничку организацију. Имена неких од прослављених четника ушла су у народну песму, као Ђорђе Скопљанче, Глигор Соколовић, Јован Бабунски-Стојковић.

Године 1945. у Македонији су живели Срби, побугарени Срби (Бугари), Албанци, Грци, нешто мало Турака и Румуна, а питање је да ли се данас и један прави Бугарин азијатског порекла може наћи у Македонији. Очевидно да Македонци нису постојали као националност, док је Македонија била само географски појам. Јединствен македонски језик није могао бити формиран с обзиром на то да су Срби говорили српским дијалектом, побугарени Срби бугарским дијалектом, Албанци албански, Грци грчки.
Ако се чита немачка историја, ми Срби смо непознати дивљи варвари, "упали" на данашње тле негде са Карпата, око шестог века; ако се чита историја са српске тачке гледишта, онда следи да смо ми најстарији народ које помињу Веде. Према тврђењу професора Олге Луковић у њеној докторској дисертацији (одбрањеној на Сорбони у Паризу), а објављеној у Београду, у три тома, наш језик је најближи индоевропском језику из којег су се развили нама познати језици. Ако историју Македоније пишу Бугари, онда је Македонија не само бугарска, већ и све српске земље до Београда, јер је једно кратко време, око 1185. године, тим земљама владао Иван Асен, цар бугарски и грчки. Али ако ту исту историју пишу Срби (Цвијић), онда је српски живаљ, настањен не само у Македонији, него све до Софије и реке Искар!
Чињеница је да су Бугари бугарске расе, а не индоевропске, и да потичу од тзв. Утигура и Кутигура, са једним посебним језиком. Али, у додиру са Србима, дакле са вишом цивилизацијом, они су апсорбовани, те се њихов стари идентитет потпуно изгубио. Од Словена (Срба) Бугари су примили словенски језик, па и само хришћанство. Појединци, оријентисани према Бугарској, називали су себе Македонцима, и тежили су да се Македонија прикључи Бугарској. Делови Македоније настањени српским живљем, називали су се Старом Србијом, као остатком Душанове царевине. И док су побугарени Срби говорили бугарским наречјем, Срби су говорили српским.
С друге стране, иако се бугарски Македонци осећају Бугарима, тешко је прихватити да су то одиста, јер сви Словени у Македонији славе славу, а чињеница је да то раде само Срби. Између ових двају струја у Македонији постоји дубока нетрпељивост Штавише, између њих су, до почетка Првог светског рата, вођене герилске борбе. Бугари су своје герилце називали комитама, а Срби своје четницима. У једној од ових борби против бугарских комита рањен је и мој таст, инжењер Влада Петровић, из Лабуништа код Охрида.

ПО БРОЗОВОМ НАРЕЂЕЊУ

Бугарски дијалекат је прихваћен као званични македонски језик победом југословенских комуниста на челу са Титом. Тито је благословио из два разлога:
1) Вештачким стварањем македонске федералне јединице и новим језиком требало је одсећи део животног система саме Србије;
2) Увођење бугарског дијалекта имало је за циљ да се у Македонији елиминише српство и српско обележје за сва времена.
По "Енциклопедији Британици", од трећег до седмог века, упркос словенским имиграцијама, становници Македоније говорили су углавном грчки У каснијим вековима, Македонија је била само географски појам Отоманске империје, без државе и званичног језика, све до ослобођења и уласка савезничких армија 1918. године. После Првог светског рата, званични језик Македоније је, наравно, био српски, док је за време окупације (1941-45), био бугарски. Овај нови, "македонски" језик (бугарско наречје), јесте вештачки језик, формиран 1944 године, по наредби Тита, модификацијом бугарског наречја којим се говорило у неким крајевима Македоније, с циљем уништења српства и српског имена!

КОМЕНТАРИ


Име

Битка на Кошарама,1,Бомбардовање 1999,5,Давид Драгичевић,1,Занимљивости,58,Злочин "Олуја",3,Злочини,59,Издвајамо,5,Интервју,1,Историја Српске Босне,77,Космет 1998-1999,1,Новости,11,Одбрамбено-Отаџбински рат 1992-1995,29,Остало,106,Православље,17,Православна браћа,2,Република Српска (БиХ),26,РС Крајина,12,Скендербег,2,Србија,9,Србија и Грчка,2,Србија и Русија,1,Сребреница ЛАЖ која траје,15,Српска историја,163,Српски језик,25,Усташки злочини,1,Црна Гора,3,English,3,
ltr
item
СРБСТВО ꒌ: Македонија - стара Србија
Македонија - стара Србија
https://maccunion.files.wordpress.com/2012/05/vardarska1.jpg
СРБСТВО ꒌ
http://srpska-bosna.blogspot.com/2015/01/blog-post_11.html
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/2015/01/blog-post_11.html
true
5778207747254231822
UTF-8
Учитани су сви чланци Није пронађен ниједан пост ПРИКАЖИ СВЕ Прочитај више Одговори Откажи Обриши Од Почетна СТРАНИЦЕ ЧЛАНАКА Погледај све ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ ОЗНАКА АРХИВА ТРАЖИ СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан пост са Вшим захтевом Назад на Почетну Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сад пре 1 минуте $$1$$ minutes ago пре 1 сата $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago пре више од 5 седмица Пратилаца Прати THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy