Владари Босне и Србије били родбински повезани

После смрти српског краља Бодина (1081-1099), већ 1101. године настали су нереди и династичке борбе у српској држави, па су се од Зете...

После смрти српског краља Бодина (1081-1099), већ 1101. године настали су нереди и династичке борбе у српској држави, па су се од Зете одвојиле и Рашка и Босна. Рашка је водила борбу и са Зетом и са Византијом, а Босна с Мађарима, који су око 1137. године освојили један део Босне око реке Раме, па од тада њихови краљеви носе у својој титули и "реџ Рамае", иако су тај крај касније изгубили.


Али се Босна од свих својих непријатеља већ тада ослободила и почела живети самосталним животом. Она се у то доба и у црквеном погледу одвојила од Дукљанско-барске архиепископије и основала своју посебну словенску "цркву босанску", чија се самосталност нарочито испољава за време чувеног и одличног бана Кулина. Већ из натписа с његове цркве, где се спомиње Радохна крстјанин, видимо да је то она самостална црква босанска, у којој кроз цео средњи век крстјани играју врло важну улогу.

Одвајање Босне у посебну самосталну епископију или "цркву босанску" није никада признато ни од званичне Српске цркве ни од римске курије. Званична Српска црква била је према тој "цркви босанској" сасвим равнодушна, барем у првом почетку, а касније ју је и помагала против римокатоличке пропаганде. А први владари српски и босански живели су између себе у пријатељству и родбинским везама. Споменуо сам како Јован Рајић пише да је Немањина жена Ана била ћерка босанскога бана Борића. Иако се то не може проверити, ипак је карактеристично, да је то Рајић нашао негде забележено. Али се позитивно зна да је сестра бана Кулина била удата за Немањина брата Мирослава, кнеза хумскога, а Јелисавета ћерка краља Драгутина за босанскога бана Степана Котромана, из кога се брака родио бан Степан Котроманић, стриц гласовитог бана и првога босанског краља Твртка.

Међутим римска курија сматрала је Босну и даље својим црквеним подручјем, па ју је папа Урбан III 1187. године уступио Дубровачкој архиепископији, ради чега је настало трвење између Сплитске и Дубровачке архиепископије, јер је још пре оснивања Барске архиепископије по некоме ранијем папском декрету Босна припадала Сплитској архиепископији. Сад када се Босна издвојила у самосталну државу и основала и своју цркву босанску, узбунила се папска курија, нарочито после денунције кнеза Вукана, када се на папској столици налазио енергични папа Иноћентије III. Од његовог времена започиње инквизиторски рад у свим земљама које нису признавале папске власти. Тако се по његовом наређењу појавише инквизитори и у Босни.

Кад је Немања 1198. године оставио Србију и по позиву сина Саве отишао из Студеницу у Свету гору, Вукан је одмах почео смишљати како би се, као законити престолонаследник, дочепао власти и у Рашкој. Стога му је прва брига била да дође у везу с папом Иноћентијем III, за кога је пронашао да су и у родбинским везама, по својој жени. Већ током 1198. године писао је папи и тражио легате да му уреде неке верске ствари у његовој држави. Из папиног одговора од 8. јанаура 1199. године види се да је он у своме писму изјављивао папи своју оданост, "јер сматра римску цркву за матер, коју после бога изнад свега љуби и поштује". Папа му је, по жељи, послао легате, али им је наредио да оду и у Стеванову државу и да и Стевану однесу исто такво писмо. Стеван је одговорио папи и обећао, "да ће увек остати веран Римској цркви, и да ће ускоро и он послати своје посланике папској курији". Папски легати остали су у Зети и Рашкој пуну годину дана.

У септембру 1199. писао је Вукан папи Иноћентију III и известио га о раду папских легата у његовој држави, чијем се доласку много обрадовао. На крају свога писма Вукан додаје нешто, што баца ружну сенку на њега и његов карактер. Он наиме денунцира своју рођену стрину, удовицу кнеза хумског Мирослава, и њенога брата, босанског бана Кулина, па каже:

"Најпосле нећу тајити вашем очинству, што се чини да у земљи краља Угарске, тј. у Босни клија не мала јерес, у толико што је сам бан Кулин, заведен испитивањем погрешака, са женом својом и сестром својом, која је била жена покојног Мирослав хумског, и с многим рођацима својим, увео у исту јерес више од 10.000 хришћана."

Даље у истом писму говори, да их је угарски краљ натерао да оду папи Иноћентију, да их испита, па да су се отуда вратили с фалсификованим писмоми приповедају около, да им је папа одобрио њихову веру. Стога Вукан моли папу да нареди угарском краљу да их потера из свога краљевства.

Зашто је Вукан написао ову денунцију папи против бана Кулина и зашто Босну назива земљом краља угарског?

Вукан је био владар у зети, па је настојао да помоћу папе и угарскога краља уклони с престола у Рашкој свога млађег брата Стевана, што му је мало доцније и пошло за руком. Затим је као владар Зете замишљао да на тај начин обнови Бодинову краљевину, којој је некада осим Рашке припадала и Босна. А како је он у то доба био искрени присташа Рима и римокатоличке вере, а велики противник Византије, због чије је политике и изгубио престо у Рашкој, желео је да све српске земље уједини и у верском погледу, па да све потпадну под римокатоличку архиепископију у Бару, у чији је састав спадала и Босна за време краља Бодина.

Српске земље биле су у то доба на прекретници између Источне и Западне цркве, и како су раније биле више под утицајем Византије и Источне цркве, нарочито после појаве и процвата словенске црквене литературе, превладао је утицај Источне цркве и оне су се коначно окренуле према Истоку. Ту је нарочиту улогу играо народни словенски језик у цркви, на који су српким оком гледали и Грци и Латини, нарочито ови последњи, који нису трпели у цркви никаквог другог језика осим латинскога. Све је то допринело да се и Босна, када је постала самостална држава, коначно определила за Источну цркву, па је у том смислу процела и своју самосталну верску организацију под именом "цркве босанске".

Име

Битка на Кошарама,1,Бомбардовање 1999,5,Давид Драгичевић,1,Занимљивости,58,Злочин "Олуја",3,Злочини,59,Издвајамо,5,Интервју,1,Историја Српске Босне,77,Космет 1998-1999,1,Новости,11,Одбрамбено-Отаџбински рат 1992-1995,29,Остало,106,Православље,17,Православна браћа,2,Република Српска (БиХ),26,РС Крајина,12,Скендербег,2,Србија,9,Србија и Грчка,2,Србија и Русија,1,Сребреница ЛАЖ која траје,15,Српска историја,163,Српски језик,25,Усташки злочини,1,Црна Гора,3,English,3,
ltr
item
СРБСТВО ꒌ: Владари Босне и Србије били родбински повезани
Владари Босне и Србије били родбински повезани
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgU2XQzZ7fZC6A2LPeLSK_q_s4x4JuFrKxn2faUKMDCiedM9Ksp53-QEOsebYX5ZYim-E8zJlrQ1ynSCSHUeQvhOERCQDYo7HQgVsLFxUNqwybaDHQr9Gd73Qd_6p9b9Snhl48fgMGUfXHi/s320/1959871_732099330142873_1820611377_n.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgU2XQzZ7fZC6A2LPeLSK_q_s4x4JuFrKxn2faUKMDCiedM9Ksp53-QEOsebYX5ZYim-E8zJlrQ1ynSCSHUeQvhOERCQDYo7HQgVsLFxUNqwybaDHQr9Gd73Qd_6p9b9Snhl48fgMGUfXHi/s72-c/1959871_732099330142873_1820611377_n.jpg
СРБСТВО ꒌ
http://srpska-bosna.blogspot.com/2014/12/blog-post_93.html
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/2014/12/blog-post_93.html
true
5778207747254231822
UTF-8
Учитани су сви чланци Није пронађен ниједан пост ПРИКАЖИ СВЕ Прочитај више Одговори Откажи Обриши Од Почетна СТРАНИЦЕ ЧЛАНАКА Погледај све ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ ОЗНАКА АРХИВА ТРАЖИ СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан пост са Вшим захтевом Назад на Почетну Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сад пре 1 минуте $$1$$ minutes ago пре 1 сата $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago пре више од 5 седмица Пратилаца Прати THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy