Богумили алтернатива?!

Апостол Павле пише да је крштавао и Илирик, а ученик му и Далмацију. Археолог каже да имају доказано да су Срби крштени у Далмацији у др...

Апостол Павле пише да је крштавао и Илирик, а ученик му и Далмацију.
Археолог каже да имају доказано да су Срби крштени у Далмацији у другој поли 4. вијека, а да словенских материјалних остатака са хришћанским мотивима (доказима да су крштени) има из 6. и 7. вијека, значи није тачно да смо крштени тек у другој поли 9. вијека.

КРСТЈАНИ – разна тумачења ко су, по неким неки заборавњени монаси православни, чак католички (?), а по неким посебно организована црква (нетачно).
КРСТЈАНИ су уствари правовјерни хришћани у преводу, тј. православци. Чак се и Свети Сава кад је куповао Карејски виноград (најстарији уговор српски) потписао као СВЕ ПРАВОВЈЕРНИХ КРИСТИЈАН МОЛИДБЕНИК САВА.
Ствар је у томе да смо ми и западна црква имали некад исти СИМБОЛ ВЈЕРЕ, али на западу су га први ШПАНЦИ измијенили додавши у њега одредницу FILIOQUE (у преводу И ОД СИНА), тј, да Свети Дух происходи и од оца и од сина, а у нас је само од оца. До 1014 све цркве западне су то прихватиле, а Рим задњи 1014 (натјерао их њемачки цар Хенрих Други) и тиме више западна црква није иста ко источна. То је уствари црквени раскол, а раскол из 1054 је само административни.
У Босни (а и ван ње код нас) су се зато писали ПРАВОВЈЕРНИ КРСТЈАНИ, то јесте да не уче по погрешном западном СИМБОЛУ ВЈЕРЕ, већ по источном=да су православци.
БОГУМИЛИ – се односи на КРСТЈАНЕ, а то значи правојерни хришћани.
Сви становници босне себе зову Крстјанима зато (православцима), а име богумил се не појављује ни у Босни, ни код наших извора, ни код католичких извора, папа их зове јеретици (некатолици) или патарени (јер имају примјеса паганства).
Појам богумили су литерарни контекс с краја 19. вијека искључиво у науци, а тај термин су прихватили наши научници у смислу тадашње идеје панславизма (да од Босне до Бугарске сви некад били ко у једној вјери, богумилској), но Аустрија (Калај) је то убацила (измислила) из својих империјалистичких разлога: Калај је проучио српску историју и језик и да би лакше владао босном гледа да је одвоји од Србије, и зачео идеју стварања особености босне у културном и духовном смислу у односу на Србију, измисливши богумилство (био је покрет бугарског попа Богумила, који је прихватио ту дуалистичку секту из Мале Азије, али га протјерали у Србију, ђе их Стефан Немања поклао 1170-их), гледао да створи тако босанску самосвијест-муслимански лист Бошњак му у томе помагао. По тој теорији Срби и Хрвати су доселили у Босну, а муслимани су били богумили и аутохтони у Босни, а доласком Турака сви прешли на ислам одједном (о чему ниђе ниједног записа нема), они су аутохтони Бошњаци, њима је повјерена водећа улога у Босну од Ау, а Срби и Хрвати треба да одбаце своје нације и постану и они Бошњаци-тако је Калај правио измишљени босански национални идентитет.
ФРАЊО РАЧКИ је 1860-их први почео да гура ту идеју БОГУМИЛСТВА, његов је то термин, али он се ниђе у изворима не спомиње, већ су га само научници од њега почели користити у науци-а Аустрија по 1878 ту идеју здушно прихватила.Калај је чак покушао измислити посебне босанске грбове, заставу,језик.

Кулина и његове су други-странци-звали ПАТАРЕНИМА, јер тако су звали све оне који се папи супростављају (то је вријеме настанка јеретичких секти у С.Италији и Ј.Француској које је папа тад угушивао, па тај термин ушао у употребу тада).
ПАТАРЕНИМА су звани сви они који су прихватили источни (православни) СИМВОЛ ВЈЕРЕ.

ШИЗМАТИК – исто су их звали, ни то нек не чуди, то је отпадник од вјере, католицима су православци шизматици (отпадници), а православцима су католици шизматици.
А ХЕРЕЗА (јеретик) је онај ко не признаје црквени ауторитет, и то чак не мора бити да је духовно скренуо са пута цркве, то може бити и у организације цркве смислу.
То што су становнике Босне звали ЈЕРЕТИЦИМА – католици су тако звали сваког оног ко није католик, а исто тако и православци звали католике.
ЦРКВА БОСАНСКА је народна државна православна црква која није добила самосталност (јер босна није држава).
У сељачкој средини (нема градова до 1350) као што је Босна константна духовна вјеровања не могу постојати, јер ту је пракса важнија од вјеровања, а Босна је земља неписмених људи (сељачка скроз).
Странци (католици) не сватају то, а дио наших паганских обичаја које смо задржали иако смо хришћани њима су чудни и зато нас сматрају јеретицима.
-а тада су били вјерски ратови папе против секташа јеретика на западу, па странци мисле да смо и ми исти ко ти јеретици због нашег паганизма.

БОСАНСКИ МАНАСТИРИ су другачији но они источно од Лима, зову се ХИЗА, што значи здање, или кућа, јер су служили путницима ко свратиште, могле су се и ствари остављати у њима, лаж је да су то неправославни и некатолички манастири.
Босна имала много више цркви него што се мислило, но некако уништене, пропале, (Прњавор значи манастирско имање, а има их на десетине, значи ту су биле цркве некада), а иначе народ у Босни ријетко ишао у цркве, само за веће празнике, кућама се молило

Билинопољска изјава-има и повеља та сачувана (копија католичка???) је изјава Бана Кулина и његових 1202 или 1204 –како смо ми погрешно учили да се одричу јеретиштва-али не говори о томе, јер у њој не говори се о јереси бановој, већ каже само да Кулин и његови не пружају помоћ јеретицима, значи они нису јеретици. Ова изјава расправља о организацији цркве,  и другим стварима, а не о наводном одрицању од јеретиштва Кулина и његових, јер да су јеретици папин изасланик ту присутан би им написао и казне за то.

Кулин увије на почетку започињао повеље: у име Оца и Сина и Светога духа..., а завршавао Како ми Бог помогао и свето јеванђеље-значи није тачно да је наводни богумил (да није ни католик ни православац).

Сви краљеви Босне су православци, осим задња 2 (привидно католици, али у духовном смислу народу увијек исто). Кад би неки бан или обласни господар примио католичанство, то је зато што је на размеђи Истока и запада и морају тактизирати да би опстали па декларативно приме католичанство, али народ и даље православан-то су радили да се не покрене католички крсташки рат на њих.

У Босни су дошли фрањевци, а они су само тамо гдје треба ширити католичанство, дакле босна није католичка, а њиховно присуство значи само да је православна црква у Босни слабо организована (несређене црквене прилике) и они користе прилику ту да католиче.
У Босни градови тек настају у другој поли 14. вијека-так фрањевци у њих нагрну-постану им центар католичког мисионарења.
Босна би била католичка да је привредно и економски развијена и тад би била интересантнија, са њеним привредним развитком крајем 14. вијека већа је навала и заинтересованост за босну, јер су тад рудници у њој откривени, и више је било интереса да се покатоличи.
Иза 1350 откривају се рудна богатства Босне (као и Србије), она се уздиже, и отад католицима привлачнија.

МАТЕРИЈАЛНИ ОСТАЦИ ,,БОГУМИЛА,,
Аустрија је протурила теорију да су сви надгробни споменици у Босни зову СТЕЋЦИ. Појам СТЕЋАК је проблематичан(од СТОЈЕЋАК, усправан споменик као), али зна се да није богумилски, нити да га је ико тако звао у народу, ни тада ни данас, но гребница, мрамори..
Стећци нису само у Босни, тј нису босански (богумилски што Аустрија протурила) но има их у читавом динарском систему. Аустрија је увела тај појам у науку крајем 19. вијека.
(споменике себи у Босни су поред властеле дизали и богаташи, трговци, свештенство).
Стећци нису дуалистички (ти тзв. богумилске посебне вјере=секте из Мале Азије која нема везе ни с православљем ни католичанством), ниједан симбол са дуалистичким споменицима других земаља нема исти=не постоје богумили  дуалисти(то је измишљено), и чак немају ниједан јеретички натпис.

Стећци испод џамије у Бијељини- направљена око 1580-више пута обнављана, па у току обнова уграђивано камење и надгробни споменици из околине и других крајева у њене темеље са јасним православним натписима.

СТЈЕПАН ТОМАШЕВИЋ ЈЕДИНИ ОКРУЊЕН ПАПИНОМ КРУНОМ 1461

Свети Влах(о) је заштитник Дубровника је Свети Власије из Мале Азије, 315 г страдо, он је православни светац, јер то је био православни град.

ВЛАСИ су заблуда науке, то углавном означава Словена, Србина, роба (поданика Царства а не роба у правом смислу)- АРХЕОЛОГИЈА није издвојила до сада никакву посебну несловенску скупину ни културу која говори наводним романским језиком и старосједиоц је, што значи да посебан народ Власи не постоје.

-ИЗОПАЧЕНА ИСТОРИЈА ПРОИЗВОДИ ИЗОПАЧЕНУ СТВАРНОСТ

-ОВДЈЕ ПРОШЛОСТ НИКАКО ДА ПОСТАНЕ ИСТОРИЈА, ЈЕР И О СКОРАШЊОЈ СЕ РАСПРАВЉА.

КОМЕНТАРИ


Име

Битка на Кошарама,1,Бомбардовање 1999,5,Давид Драгичевић,1,Занимљивости,58,Злочин "Олуја",3,Злочини,59,Издвајамо,5,Интервју,1,Историја Српске Босне,77,Космет 1998-1999,1,Новости,11,Одбрамбено-Отаџбински рат 1992-1995,29,Остало,106,Православље,17,Православна браћа,2,Република Српска (БиХ),26,РС Крајина,12,Скендербег,2,Србија,9,Србија и Грчка,2,Србија и Русија,1,Сребреница ЛАЖ која траје,15,Српска историја,163,Српски језик,25,Усташки злочини,1,Црна Гора,3,English,3,
ltr
item
СРБСТВО ꒌ: Богумили алтернатива?!
Богумили алтернатива?!
СРБСТВО ꒌ
http://srpska-bosna.blogspot.com/2014/12/blog-post_50.html
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/
http://srpska-bosna.blogspot.com/2014/12/blog-post_50.html
true
5778207747254231822
UTF-8
Учитани су сви чланци Није пронађен ниједан пост ПРИКАЖИ СВЕ Прочитај више Одговори Откажи Обриши Од Почетна СТРАНИЦЕ ЧЛАНАКА Погледај све ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ ОЗНАКА АРХИВА ТРАЖИ СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан пост са Вшим захтевом Назад на Почетну Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сад пре 1 минуте $$1$$ minutes ago пре 1 сата $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago пре више од 5 седмица Пратилаца Прати THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy